2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Terjednek a zöld rendszámok a megyében

A kormányablakokban igényelhető zöld alapszínű rendszámtábla számos előnnyel jár. Bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

A zöld alapszínű rendszámmal ellátott környezetkímélő gépkocsik elterjedése elindult az országban. Ez a folyamat kezdetét vette megyénkben is, Békés megyében is zöldül az autópark – mondta Gajda Róbert Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Zöld alapszínű rendszámtáblát 2015. őszétől lehet igényelni. Ilyen rendszámtáblával a nulla emissziós autók, a tisztán elektromos hajtással működő gépkocsik (5E környezetvédelmi osztályba soroltak), a növelt hatótávú plug-in hibrid gépkocsik (minimum 50 kilométeres hatótávval), valamint a külső energiaforrásból feltölthető hibrid autók (minimum 25 km-es hatótávval) láthatók el – tájékoztatott Séllei Zoltán, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztályának vezetője.

Az üzembentartó csak eredeti gyári kivitelű gépkocsi esetében kérheti a közlekedési hatóságnál a zöld alapszínű rendszám igényléséhez szükséges környezetvédelmi osztályba sorolást. A környezetkímélő gépkocsi besorolása történhet honosítási eljárás, forgalomba helyezés előtti vizsgálat, időszakos műszaki vizsgálat és külön kérelemre indított szemle keretében. A közlekedési hatóság által lefolytatott eljárás után, a műszaki adatlap bemutatásával igényelhető a kormányablakokban a világoszöld alapszínű rendszámtábla – szólt Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal hivatalvezetője. Az effajta rendszám kiváltását a tulajdonos el tudja indítani a jármű forgalomba helyezésekor, az időszakos vizsga során, vagy pedig egy különálló szemle alapján. A közlekedési hatóság által kiadott műszaki adatlap – amelyet a kormányablakban kell bemutatni – a zöld rendszám kiadásához szükséges eljárás megindításakor fogja igazolni, hogy a gépjármű megfelel a zöld alapszínű rendszám kiadásához szükséges feltételeknek.

Békés megyében a közlekedési hatóságnál eddig hat esetben állapítottak meg zöld alapszínű rendszámra való jogosultságot.

Az ilyen rendszámmal ellátott környezetkímélő gépkocsik elterjedését hivatott szolgálni azon kedvezmények köre, amelyeket ezen járművekkel vehetünk igénybe. A zöld alapszínű rendszámos környezetkímélő gépkocsik például Budapest teljes területén ingyenesen parkolhatnak, de több vidéki városban is követik már a főváros példáját, így Debrecenben, Kaposváron, Győrben, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen is.

További kedvezmény, hogy a környezetkímélő gépkocsi üzembentartói mentesülnek a gépjárműadó és a cégautó-adó megfizetésének kötelezettsége alól. Ugyanúgy kedvezményt élvez a zöld rendszámmal rendelkező gépjármű vásárlója is, hiszen a feltételeknek megfelelő gépjármű adásvétele esetén mentesül a vagyonszerzési illeték megfizetés alól.

 

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …