2024. április 25., csütörtök
FONTOS

„Imre álma” az Almásy-kastélyban

Imre álma címmel augusztus 6-án nyílik meg a Makovecz Imre grafikáinak másolataiból összeállított tárlat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont emeletén található időszaki kiállítótérben. 39 darab 50 x 70-es munkát mutatnak be, melyeket különleges eljárással, kézzel őrölt papírra nyomtattak.

– Makovecz Imre szelleme örök, s a szellem tulajdonsága, hogy nem semmisíthető meg – közölte Gubcsi Lajos a tárlat főszervezője, a munkák tulajdonosa az esemény jelentőségéről szólva. Hozzátette, elhatározták, hogy a neki szentelt kiállítással megmutatják e szellemet a Kárpát-medence, s egyszer talán a nagyvilág magyarságának, eljutnak vele oda is, ahol csak a madár jár.

Az organikus építészet hazai apostolának munkáit felvonultató különleges kollekció eddig megfordult már többek között Leányfalun, Budapesten, Gyergyócsomafalván, Várhosszúréten, Újvidéken, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Zentán, Beregszászon, Kiskunfélegyházán, Vácon és Székesfehérváron is. Minden nagy kornak megvannak a nemzetjelképei – fogalmazott Gubcsi Lajos, kiemelve: Makovecz Imre magyarság iránti szeretete ott lakozik minden írásában, rajzában, megépített alkotásában. Amikor 2003-ban a „Rajzok” című monumentális grafikai albumában összefoglalta álmait, akkor egy olyan világot tárt fel, amelyben ő maga minden pillanatban benne élt, de amelyet mi nem láttunk így soha – húzta alá.

Az építész munkásságával összefüggésben Gubcsi Lajos fontosnak tartotta kiemelni, hogy Makovecz Imre beleálmodta az épületekbe azt a tartalmat és világot, ahogyan a magyar ember régen, az ősidőkben, a pusztai vándorlások során élt: „Épületei belülről és kívülről is kupolák. Belül meleg otthonként vesznek körül bennünket, a körök melegével és biztonságával, kívülről pedig a templomokra emlékeztetnek. És persze legtöbb épülete valóban templom is. Megtalálhatók égbe törő templomai és arra emlékeztető épületei az erdélyi Csíkszeredában, a délvidéki Zentán, Magyarország megannyi városában.”

Az Imre álma – Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig c. kiállítás megnyitója augusztus 6-án (szombaton) 15:30-kor lesz a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállítóterében. A tárlat szeptember 18-ig látogatható.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …