2024. április 24., szerda
FONTOS

Erkel Ferenc szülővárosában a Magyar Rádió Gyermekkórusa

A Magyar Rádió Gyermekkórusának összesen 83 tagja érkezett Gyulára, a 12-16 év közötti gyermekek, fiatalok augusztus 8-án jöttek és augusztus 14-én utaznak el.

Meglehetősen kötött a napirendjük, hiszen minden délelőtt és délután kóruspróbát tartanak, azonban arra is figyelmet fordítanak, hogy minden nap legyen szabadidős, a város történelmi nevezetességeivel összefüggő tevékenység.

Hétfőn a Százéves Cukrászdában jártak, kedden az Erkel Ferenc Emlékházat keresték fel, szerdán a várba látogatnak el, csütörtökön megtartják a koszorúzást és a rövid koncertet Erkel Ferenc szobránál, pénteken az Almásy-kastélyt veszik szemügyre, a szombati napot pedig teljes egészében a fürdőben töltik majd.

– Immár hagyomány, hogy a gyermekkórus tagjai még az évad kezdete előtt egyhetes felkészítő kurzuson vesznek részt – ismertette dr. Matos László, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya. – Idén egy olyan helyszínt szerettünk volna meglátogatni, ami történelmileg, zenetörténetileg is jelentőséggel bír a gyermekek számára. Így esett a választás Erkel Ferenc szülővárosára – tette hozzá a vezető karnagy.
Arra a kérdésre, hogy a Himnusz zeneszerzőjének munkássága mennyiben lehet iránymutató a mai, zenével foglalkozó fiatalok számára, dr. Matos László így fogalmazott: „A magyar himnusz, amit mindenki ismer, nemcsak a gyermekkórus tagjainak, mindenkinek nagyon-nagyon sokat jelent. Hadd kapcsoljam ide az olimpiai sikereket is, Rióban eddig több alkalommal is hallhattuk, bár egy másik feldolgozásban, más változatban. Szóval, ha más nem is marad meg Erkel munkásságából, csupán a Himnusz és a magyar nemzeti opera megteremtése, akkor már leszögezhetjük, hogy ez bármely kor fiataljainak nagyon fontos hagyomány és nagyon fontos örökség. Ezek megismerése nélkül zeneszerető laikus ember nem nőhet fel.

Amit Erkel ránk hagyott az rendkívül hangsúlyos, még ha napjainkban a könnyűzene dominanciája is érvényesül.”

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …