2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Befejeződött a várszínházi évad

Befejeződött a Gyulai Várszínház 53. évada, amelyet 2016. július 1. és augusztus 13. között rendeztek meg.

A hat hét alatt 57 produkciót, 3 új bemutatót tartottak, mindössze 2 program maradt el: eső miatt az egyik III. Richárd előadás, betegség miatt a Gasztroszínház – közölte a teátrum.
A szabadtéri színházban 550 profi és 400 amatőr művész lépett fel. A magyarokon kívül 9 országból érkeztek a társulatok: angol, ausztrál, japán, lengyel, litván, szlovák, olasz, amerikai, osztrák színészek és zenészek léptek Gyulán színpadra. 26 társulat, 12 zenekar váltotta egymást a nyári évadban. 27000-en tekintették meg a produkciókat, ebből 10500 fizető néző volt, ingyen vehetett részt a közönség: a Körös-völgyi sokadalmon, bábelőadásokon, filmvetítéseken, kiállításon, konferencián. A nézők fele gyulai volt, másik fele más belföldi városokból, kiemelt létszámban Budapestről, illetve külföldről érkezett. A tavalyihoz képest 20%-kal nőtt a jegybevétel.

A város önkormányzata a tavalyi nagyságrenddel, 43 millió forinttal támogatta a színházat. A kilenc, összértékben 100 millió forintos pályázatból hét pályázaton 63 millió forintot nyertek, kettő még nincs elbírálva. A költségvetés kicsit jobban alakul, mint tavaly, tekintve, hogy 2015-ben 58 millió forintot nyert el pályázatokon a teátrum.

Az idei saját marketing tevékenység felülmúlta a tavalyit. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közös kampányban óriásplakátokat, rádiós, televíziós, internetes hirdetéseket vásároltak. A sajtómegjelenés tekintetében is sikeresnek értékelték a fesztivált, eddig több mint 150 kritika és ajánló jelent meg a nyomtatott és elektronikus sajtóban, melyek zöme a nagyobb hírértékkel bíró Shakespeare Fesztivál idejére esett. Kritikákat főként a Shakespeare Fesztiválról írtak, azon belül elsősorban az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett III. Richárd bemutatóról és a Szeget szeggel című előadásról, melyet a neves litván rendező Oskaras Korsunovas állított színpadra és a varsói Drámai Színház művészei adtak elő.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …