2024. február 23., péntek
FONTOS

Gyulára látogatott Bhután korábbi miniszterelnöke

Egy kis képet kapott ajándékba az Almásy kastélyba látogató Kinzang Dorji, Bhután egyik korábbi miniszterelnöke Gyula polgármesterétől.

Görgényi Ernő egy apró, bhutáni érmét kért a Kínával és Indiával határos, magas hegyek által övezett ország ex-kormányfőjétől, amit meg is kapott. Az ázsiai vendég a történelmi íjász világbajnokságra érkezett, és bár a programja sűrű, mert még Budapestre is utazik, de volt alkalma körülnézni Gyulán.

– Villámlátogatáson vagyok Magyarországon és Gyulán. Ez egy nagyon távoli ország számunkra, de úgy jöttem ide, hogy olvastam az ország történelméről, kultúrájáról, és mondhatom, nagyon erős, pozitív benyomások értek. Gyula egy nagyon megnyerő, bájos település sok szép közterülettel, barátságos emberekkel – mondta Kinzang Dorji.

A világ egyik legelzártabb országaként ismert Bhutánt a Mennydörgő Sárkány országaként is emlegetik. Érdekesség, hogy az ottani kormányzat 1999-ben oldotta fel a televízióadások és az internetszolgáltatás tilalmát, így Bhután lett az egyik utolsó ország, ahol megkezdték tévéadás sugározását. A fél magyarországnyi területen közel 800 ezer ember él, akiknek a jelentős falvakban lakik, az agráriumban dolgozik és a buddhizmus követője. Az ország legnépszerűbb sportja az íjászat. Az ide látogató miniszterelnök két, számára meglepő dologról beszélt.

– A magyar nyelv nagyon különleges és érdekes: ez volt az első, amit ide érkezve megállapíthattam, pedig a világ nagyon sok országában jártam már. Nagyon különleges és kellemes meglepetést jelentett számomra a magyar konyha, érdekes módon vannak hasonló elemei a bhutáni gasztronómiával, így már csak ezért is közel áll hozzám – hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

Nem a bhutáni miniszterelnök az első különleges vendég a kastélyban, korábban a Magyarországra delegált nagykövetek házastársai jártak itt, de az egykori főúri család leszármazottai is megtekintették már az idén felújított épületet.

Nézze meg ezt is:

Szemléletformálás a lila suliban

Csütörtökön az egész nap a parasportról szólt a lila suliban, felhívva a figyelmet a fogyatékkal …