2024. április 20., szombat
FONTOS

Odafigyelést igényel a közlekedésben a tanévkezdés

A forgalmas helyen lévő iskolák környékén rendőrök és polgárőrök segítik az iskolába érkező gyermekeket és szüleiket.

A gyermekbalesetek megelőzését kiemelt feladatának tekinti a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Ezért az iskolakezdés időszakában, minden év szeptemberében a reggeli, valamint a délutáni időszakban a forgalmas helyeken, kereszteződésekben lévő iskolák környékén rendőrök és polgárőrök teljesítenek szolgálatot. Idén szeptemberben 49 helyszínen segítik az iskolába érkező, illetve a tanítás végén hazainduló gyermekeket és szüleiket. A rendőrök szükség esetén azért, hogy nagyobb torlódás ne alakuljon ki, irányítják a forgalmat, felhívják a figyelmet a megállási és várakozási tilalmakra. Ellenőrzik azt is, hogy az autóval érkező gyermekek az életkoruknak megfelelő gyermekülésben, ülésmagasítón utaznak-e és felnőtt kísérőik használják-e a biztonsági övet.

A példamutatás nagyon fontos, ezért a rendőrség együttműködést kér a szülőktől, nagyszülőktől. Tartsák be a szabályokat és a balesetek megelőzése érdekében a legfontosabb előírásokat magyarázzák el a gyermekeknek is. Ha van gyalogos-átkelőhely, akkor csak ott menjenek át az úttesten. Tilos jelzésen még akkor se menjenek át, ha éppen nem jön semmi. Ha ezt megteszik, előfordulhat, hogy ezt később a gyermek önállóan is megpróbálja, de rosszul méri majd fel a közeledő járművek távolságát, sebességét. Álló autó, autóbusz, vagy nagyobb fa, bokor mögül soha nem lépjenek ki az úttestre.

Békés megyében a 2016/2017-es tanévben 106 oktatási intézményben 88 iskolarendőr teljesít majd szolgálatot. Több iskolában a tanévnyitón is részt vesznek, szeptember és október hónapokban pedig ellátogatnak a szülői értekezletekre, ahol a példamutatás fontosságáról is beszélnek majd. Emellett felkeresik az általános iskolák első osztályos tanulóit, akiknek átadják az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által kiadott, hasznos információkat tartalmazó üzenőfüzetet.

A „SuliMoped” programban Békés megyében a 2016/2017-es tanévben 50 8. osztályos diák szerezhet majd díjmentesen segédmotoros kerékpár vezetői engedélyt.

Az országos programok mellett Békés megyében helyi kezdeményezésekkel is igyekszik erősíteni a rendőrség a gyermekek közlekedésbiztonságát. Folytatódik a „Zebra Zsaru” program, ennek keretében szeptemberben és jövő év májusában a feladatra felkészített, közlekedési ismeretekből vizsgát tett tanulók 11 zebránál rendőrökkel együtt segítik társaikat a biztonságos átkelésben. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a megye 10 iskolájában működteti a „Zebra Akadémia” oktató programot. A rendőrség közlekedésbiztonsági szakemberei 4. osztályos tanulóknak tartanak figyelemfelhívó tájékoztatókat, gyakorlati foglalkozásokat. A vizsgával záruló program során a rendőrök ellenőrzik a kerékpárral iskolába járó gyermekek biciklijeit is. Ha a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen tartozékok hiányoznak a kerékpárról, megkérik a szülőket, hogy pótolják azokat. Az előző tanévben a megvizsgált kerékpárok 56 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A rendőrség a tanévkezdés kapcsán arra kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy tegyenek meg mindent gyermekeik biztonságáért. Az iskolák, óvodák környékén közlekedők pedig legyenek nagyon figyelmesek, óvatosak.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …