2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nincs párja az országban a békési kenderprogramnak

Javában zajlik a kender betakarítása Gyula határában, a Kálváriának nevezett területen.

A munkások 2,5 hektáron aratják az ültetés után néhány hónappal már beérő növényt. A szerda reggeli sajtótájékoztatón Alt Norbert gyulai alpolgármester azt mondta, az első év sikeresnek látszik, hiszen az óvatos becslések szerint is két tonna vetőmagra számíthatnak.

Békés megyében már 25 település 70 hektárnyi földterülettel vesz részt a programban, az idei év pedig az egész térségben jó termésátlagot produkált. Az országban e tekintetben ez a térség egyfajta mintának számít, a projekt itt van a legelőrehaladottabb állapotban.

Az ipari kenderprogram idei célja leginkább az volt, hogy minél több vetőmagot állítsanak elő. Ez a cél, úgy tűnik teljesült, és mint Gajda Róbert kormánymegbízott szavaiból kiderült, meg lehet fogalmazni a jövő évi feladatokat. 2017-ben egy nagyobb területről a kendert a rostja miatt szeretnék betakarítani, de legalább 10 hektáron a növény magjából olajat préselnének, nagyjából ugyanekkora területen pedig vetőmagot állítanának elő. A termelés bővítéséhez nemcsak az eszközpark megerősítését tervezik, hanem olyan képzések is indulnak, melyek a dolgozók tudását erősítenék.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …