2024. április 18., csütörtök
FONTOS

​Érdekes leletre bukkantak a gyulai várnál

Jelentős leletre bukkant Liska András régész és csapata a gyulai vár közvetlen környezetében végzett legfrissebb régészeti feltárási munkálatok során. Mint mondja, feltételezhető, hogy az 1566-os ostrom során ágyúzás következtében bedőlt palánkfal egy részletét találták meg. A nyomokból nagy valószínűséggel megállapítható, az intenzív ágyúzás miatt olyan mértékben gyengült meg a palánk, hogy a fal szerkezetét alkotó tölgyfaoszlopok egy része eltört, így az építmény egy szakaszon beomlott – teszi hozzá.

Az Erkel Ferenc Múzeum vezetője ismerteti: mélységében, nagy részletességgel nem ismertek az ostrom történései, azonban akár az is feltételezhető, hogy az ágyúzás ütötte résen a törökök benyomulhattak a vár belső területére. Hangsúlyozza, a kidőlt palánkfal maradványai mellett több ágyúgolyót találtak. Annak nyomait is megtalálták, hogy az ostromot, a vár feladását követően a törökök helyreállították a falat, új cölöpsorokat készítettek.

Konkrét történelmi esemény régészeti nyomát találhatták meg, ez teszi tehát igazán fontossá és jelentőssé – fejti ki Liska András kérdésre, hozzáfűzve: a tavalyi esztendőben sikerült hasonló leletre bukkanni, azonban az nem volt ennyire nagyméretű és ennyire egyértelmű. Megfogalmazása szerint egy újabb mozaik került a helyére; a cél az, hogy akár centiméterre pontosan meg tudják határozni a palánkfal, valamint a bástyák elhelyezkedését.

A jelentős leletet rejtő szelvényt azért nyitották, mert a tavalyi évben az Észak-nyugati bástya elhelyezkedését ugyan sikerült meghatározni, azonban azt nem tudták, hogy a bástya pontosan hol kapcsolódott a nyugati palánkfalhoz. A bástya nyakát, vagyis azt a helyet keresték tehát, ahol az építményhez csatlakozott a palánkfal.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy az első, azaz 1956 és 1961 között végzett műemléki helyreállítás megfelelően történt-e meg. Akkoriban átfogóan rendezték a vár környezetét, alakították ki a gyöngykaviccsal felszórt sétányokat és egy imitált palánkfalat is felhúztak, továbbá a várat övező külső téglafalat is akkor falazták vissza. A legfrissebb feltárás alkalmával megtalálták a 60 évvel ezelőtti műemléki rekonstrukció nyomait is.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …