2024. április 20., szombat
FONTOS

A protestantizmus megyei kulcsmozzanatairól tanácskoztak

A gyulai konferencia is segíti a tisztánlátást a reformáció egészét illetően – derült ki Baráth János református lelkipásztor szavaiból, melyek péntek délelőtt hangzottak el a városháta dísztermében.

A köszöntőt hét előadás követte, az egyik két, ma is ismert, békéscsabai evangélikus lelkipásztor, Haan Lajos és Szeberényi Gusztáv ellentmondásos kapcsolatáról szólt. Ők a közösség vezetőiként remekül együtt tudtak működni, miközben – mint Haan leveleiből kiderül – egyáltalán nem szívlelték a másikat.

A füzesgyarmati reformátusok közötti konfliktus vezetett oda, hogy egy nekik nem tetsző lelkészválasztás után a gyülekezet módosabb tagjai kiléptek, és létrehozták a máig élő unitárius közösséget. A hatalom az 50-es években gőzerővel verte szét a hagyományos kereteket, a 60-as évek elejére gyakorlatilag a minimálisra szorították vissza az evangélikus hittan oktatást az iskolákban. Erdész Ádám előadása a 18-19. századi, Békés megyei evangélikus lelkészek írásai kapcsán a különböző identitáselemekkel foglalkozott.
A konferencia apropóját a reformáció 2017-es emlékéve adta, a Békés megyei szakemberek nem titkoltan kicsit elébe is mentek az eseményeknek, leginkább azért, hogy nagyobb figyelem övezze a gyulai előadásokat.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …