2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Szétlőtték a törökök a gyulai palánkot

Jelentős leletre bukkant Liska András régész és csapata a gyulai vár közvetlen környezetében végzett legfrissebb régészeti feltárási munkálatok során.

Feltételezhető, hogy az 1566-os ostrom során ágyúzás következtében bedőlt palánkfal egy részletét találták meg. A nyomokból nagy valószínűséggel megállapítható, az intenzív ágyúzás miatt olyan mértékben gyengült meg a palánk, hogy a fal szerkezetét alkotó tölgyfaoszlopok egy része eltört, így az építmény egy szakaszon beomlott.
Az őszi feltárások a tavalyi eredmények egyfajta pontosításának tekinthetők, a palánkvár helyét már jól be tudják azonosítani a szakemberek, de van egy-két olyan terület, ahol még hiányosak az információk.

A feltárások azt is megmutathatják, hogy az első, azaz 1956 és 1961 között végzett műemléki helyreállítás megfelelően történt-e meg. Akkoriban átfogóan rendezték a vár környezetét, alakították ki a gyöngykaviccsal felszórt sétányokat és egy imitált palánkfalat is felhúztak, továbbá a várat övező külső téglafalat is akkor falazták vissza. A legfrissebb feltárás alkalmával megtalálták a 60 évvel ezelőtti műemléki rekonstrukció nyomait is.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …