2019. november 12., kedd
FONTOS

Megnyílt az Aradi Ereklyemúzeum relikviáiból álló kiállítás

Péntek délután megnyitották a Letétetett  – Bevégeztetett című kiállítást az Almásy kastélyban. A tárlaton a szabadságharc olyan hőseinek egyedi, személyes tárgyai láthatók, mint Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Damjanich János vagy Görgey Artúr.

Őfelsége nevében címmel az aradi vértanúk emlékére egy jelenet előadásával kezdődött a  tárlat ünnepélyes megnyitója. Bognár Levente aradi alpolgármester köszöntőjében rámutatott, a két települést, Aradot és Gyulát több szál köti össze, a testvérvárosi kapcsolatok mellett a tizenhárom aradi vértanú tisztelete, ez a kiállítás ezért is fontos mindkét település számára.
Görgényi Ernő polgármester beszédében rámutatott, Gyulán mindig is tiszteletben tartották a hősök emlékét, ha végig sétálunk a városon látható, hogy a kötődés ami 49-ben kialakult, az elmúlt több mint másfél évszázad alatt semmit nem gyengült.
A kiállítást megnyitó Hermann Róbert történész hangsúlyozta, amikor elkezdték az aradi ereklye múzeum anyagának feldolgozását, akkor szembesültek vele, hogy milyen értékes tárgyak, relikviák, mennyi kincs maradt meg ebben a múzeumban, amit most az Almásy kastély látogatói is megtekinthetnek.

Az Aradi ereklyemúzeum relikviáiból álló tárlat anyag jövő márciusig tekinthető meg  az Almásy kastélyban.

Nézze meg ezt is:

Ilyen eszközöket használtak a fonóban

Ősszel a paraszti társadalomban megkezdődött a csendesebb, benti időszak, a lányok, asszonyok behúzódtak a fonóba, …