2024. április 24., szerda
FONTOS

Csontok, edények, latorkert: folynak az ásatások a várnál

Egyre nehezebb olyan helyen régészeti feltárást végezni a vár körül, ahol ne ütköznének komoly akadályokba a szakemberek- derült ki Liska András ásatásvezető régész szavaiból. A kastély cselédszárnya mögötti szelvényből azért szép számmal kerültek elő XVI-XVII. századi leletek.

Ezek a tárgyak a korai török uralom idejéből származnak, de a földből itt döntően későbbi leleteket ástak ki. Ezt a területet az oszmán hódítók intenzíven lakták, azt építményeket a palánk belső oldalához illesztették.

A zöldes-sárgás színű, jellegzetes török edény a későbbiekben várhatóan a vár kiállítást gazdagítja majd. Ezen a helyen már nem a palánk belső, hanem a külső oldalán folyik a munka, maga a külső védvonal a vártól vezető, burkolt járda vonalán húzódik.

A lyukak a latorkert, vagyis a palánk külső oldalát védő, hegyes cölöpök helyét jelzik, ezek azt a célt szolgálták, hogy az ostromlók minél nehezebben jussanak a külső sánc közelébe. A jelenleg is folyó munkálatok elsősorban azt célozzák, hogy minél pontosabban megtudjuk, hol is húzódott a palánkvár.

Az idei tervek között szerepel az, hogy a vár előtti rendezvény területén meghatározzák a belső palánk helyét. Ez az építmény fontos szerepet játszott Kerecsényiék védelmében a palánkvár elvesztése után. Várhatóan a következő évre csúszik át a kastély Kossuth utca felőli oldalán, a fürdőnél egy újabb szelvény megnyitása.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …