2024. április 20., szombat
FONTOS

Csendesen zajlott az ’56-os forradalom Gyulán

Mintegy 8-9 ezer ember gyűlt össze az 1956-os események nyomán Gyulán szerveződött tüntetésen, mondta Erdész Ádám levéltárigazgató a 3Témában.

Itt nagyobb atrocitás nélkül teltek a forradalom napjai, melyek a legújabb kutatások szerint nem értek véget november 4-én.

Pesten tanuló diákoktól érkeztek ez első hírek Gyulára az ötvenhatos forradalom idején, mondta Erdész Ádám megyei levéltár igazgató a 3Témában. 26-ra már a nagyobb városokban így Gyulán is tisztában voltak az emberek, hogy mi történt a fővárosban. Ez robbanásszerűen kezdett el terjedni, mint ahogy az is, itt is szerveznek tüntetést. Simonyi Imre akit már ismertek mint újságíró és az ötvenhat november elsején megjelent újraindult Gyulai hírlap főszerkesztője volt  az akkori  tanácsházán  jelezte is a tisztviselőknek, hogy demonstrációra kell számítani és ha szükségesnek tartják az ő jelenlétét akkor otthon megtalálják, arra utalva ezzel, hogy ő képes lehet megnyugtatni a tömeget. Az események azonban már annyira felgyorsultak ekkorra, hogy már nem volt ideje hazamenni.
Ezen az estén a résztvevők úgy döntöttek, hogy másnap egy nagygyűlést tartanak a tanácsháza előtt, ennek szervezése nagy erőkkel indult el, az akkori feljegyzések szerint ezen 8-9 ezer ember gyűlt össze. Az eseményen Nádházi János a később megalakult Forradalmi Bizottság elnöke egy nagyhatású beszédet mondott  úgy, hogy közben a béke megőrzésére buzdított, ennek a beszédnek is köszönhető volt, hogy Gyulán komolyabb atrocitás nélkül teltek a forradalom napjai. Másnap elkezdték megalapítani az üzemi tanácsokat, és megszervezték a rendfenntartást.
A legújabb kutatások szerint Gyulán november 4-én nem ért véget a forradalom, hanem egy kettős hatalom alakult ki a forradalmi bizottság és a városi tanács együttműködésében, így próbálták fenntartani a rendet. November végén, december elején aztán a karhatalom a forradalom szereplőivel szemben radikálisan fellépve vette át a hatalmat.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …