2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Dr. Kiss-Rigó László püspök válaszol

KissRigoLaszlo

Híveinktől – olykor nem hívőktől – rendszeresen érkeznek levelek hozzám. A Torony­irány hasábjain is készséggel válaszolok a kedves Olvasóknak az egyházmegye életével, szervezetével és tevékenységével, valamint a katolikus egyház tanításával, illetve az egyháznak és tagjainak közéleti feladatvállalásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre. A jövőben is várom kedves Olvasóink hozzám intézett leveleit.

Az elmúlt hetekben, hónapokban a különböző fórumokon számos jogi, egyházjogi természetű kérés, kérdés jutott el az egyházmegyéhez. Megkértem Dr. Kovács József általános helynököt, aki egyúttal a bírósági helynök is, adjon rövid válaszokat ezekre a kérdésekre.

 

L Tíz évvel ezelőtt áldotta meg Kiss-Rigó László püspök Újszegeden a Boldog Kalkuttai Teréz tiszteletére épített templomot. A közelmúltban Ferenc pápa szentté avatta Teréz anyát. Mi valójában a boldog és a szent között a különbség??

A tisztelet fokozatában van különbség, illetve abban, hogy a boldoggá avatás csak ideiglenes. A boldoggá avatást egy adott közösség, szerzetesrend vagy egyházmegye kéri annak a példamutató tagjának számára, aki hősi fokon gyakorolta az erényeket, vagy hitéért életét áldozta. A boldoggá avatást alapos vizsgálat előzi meg. Ha bebizonyosodott valóban az illető életszentsége, akkor a Szentatya dokumentumot add ki róla, amit manapság az adott országban hirdetnek ki, ahol az illető élt. Ekkor a tisztelete annak a közösségnek a számára van csak engedélyezve, aki kérte a boldoggá avatást. A mai hírközlő eszközök mellett azonban a hívek magántiszteletben részesíthetik az illető boldogot. A szentté avatáshoz arra van szükség, hogy igazolhatóan a boldoggá avatott személy közbenjárására orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulás következett be. A szentté avatást mindig a pápa végzi Rómában. A szentté avatással a pápa tévedhetetlenül ünnepélyes formában kijelenti, hogy az illető biztosan a mennyországba került, és közbenjár Istennél azok számára, akik kérik. Tisztelete már az egész világegyházban engedélyezett.

 

L Sokat olvasni, hallani arról az utóbbi időben, hogy a katolikus egyházban Ferenc pápa utasítására megváltozott az eljárás lebonyolításának módja azok esetében, akik házasságuk érvénytelenítését kérik. Az elváltak, majd újra házasultak áldozásával kapcsolatban is sok mindent, sokszor egymással ellentétes dolgokat hallani. Mik a tények?

December 8-án lesz egy éve, hogy életbe lépett a pápai rendelkezés, ami alapján a házassági peres ügyek eljárási módja lényegesen lerövidült. Eddig nálunk egy év telt el általában, míg két bíróság megvizsgálta, hogy érvényesen kötöttek-e házasságot a felek. Jelenleg egy bíróság ítélete is elegendő lehet, ez jó esetben 3–6 hónap. Rendkívüli esetben, ha a tanúk is azonnal rendelkezésre állnak 2-3 hónap. Az egyházmegyei ügyvéd, Scholastica nővér telefonszáma 20/273-6083. Közvetlenül hozzá fordulhatnak mindazok, akik úgy gondolják, hogy segítségre szorulnak.

Az érvényesen megkötött házasság továbbra is érvényes és felbonthatatlan. Vannak olyan hiányosságok, melyek a házasságkötés után kerülnek napvilágra, és kezdettől fogva semmissé és érvénytelenné teszik a házasságot. Tehát mielőtt nem vizsgáltatja meg az illető a házasságának érvénytelenségét az egyházmegyei bíróságnál, ne járuljon szentáldozáshoz, ha újabb kapcsolatban vagy polgári kötésben él.

 

L Van-e lehetősége bárkinek is arra, hogy akár magáncélból betekinthessen egyházi anyakönyvekbe, vagy kutatást végezzen plébániai levéltárakban?

Kutatás céljából be lehet tekinteni az egyházi anyakönyvekbe és a levéltárakba is. Sokan nem tudják, hogy az Országos Levéltárban az országban működő egyházak anyakönyvi felvételei mikrofilmen megtalálhatók. A hetvenes években mikrofilmre vették a mormon egyház munkatársai az országban található összes anyakönyvet, mert hitük szerint mindazok üdvözülnek, akik az ő adatbankjukban szerepelnek. Két példányban készült a másolat, az egyiket itt hagyták az országnak.

A plébániai levéltári kutatás engedély kérésével indul. Az engedélyt az Egyházmegyei Hivataltól kell kérni írásban. Meg kell a kérelemben nevezni a kutatás célját, és hogy milyen időszakot kíván kutatni. Lehet e-mailben is kérni, de az engedélyt csak postai úton küldhetjük meg az illető számára, tehát az elérhetőségét is meg kell jelölnie a kérelmezőnek.

Lehetséges a családfakutatás is. Mivel azonban a plébániáink nincsenek berendezkedve a kutatók nagyobb számú fogadására, maguk pedig nem végeznek kutatást, magának a kutatónak kell előre egyeztetni az időpontot a helyi plébániával, és a kutatást magának kell elvégezni. A kutatás a levéltári szabályzat alapján végezhető.

Nézze meg ezt is:

Hányás, hasmenés otthoni ellátása

A kiszáradás jeleit mutathatja gyermekünk, ha bágyadtabb, elesettebb. Dr. Kismarjai Katalin rezidens többek között a …