2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Katolikus Iskolák: Hit- és Tudás- Közösségek

 

bc5k4175_opusztaszeri__opt

Egyházmegyénk oktatási intézményeiben 8800 gyermek és ifjú felnőtt kezdte meg a tanévet, kollégiumaiba három és félszáz diák költözött be.

Az évek óta stabilan, magas színvonalon működő iskolahálózat tevékenységében mintegy ezerszáz pedagógus és segítő munkatárs, és persze a települések lelkipásztorai vesznek részt.
Évindító körkép, 2016/17.

A dél-alföldi megyék több mint negyven településén huszonnyolc önálló nevelési-oktatási intézmény van jelen, számos telephellyel. Ezekben tanulnak-érlelődnek a hit- és tudásközösség tagjai. A hálózat munkáját a püspökségen működő iskolai főhatóság irányítja, melynek vezetője Barabás Hunorné. A főigazgató asszonyt a tanév sajátosságairól kérdeztük.

➜ 1854 óvodás, 5487 általános iskolás, 1462 középiskolás, közülük 352 kollégista kezdte meg az új tanévet, jó feltételek között.

➜ Úgy vélem, most sem maradtak el a nyári felújítások-fejlesztések.

➜ Valóban. Jelentős felújítások történt a dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvodában, a gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában, a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületeiben, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és Szak­gimnázium­ban, a kétsopronyi Szent István óvoda-iskolaegyüttesben, és a hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában. A „szépítkezés” persze másutt is megtörtént.

➜ Az intézményi eszközellátottság színvonala milyen az országoshoz képest?

➜ Biztos, hogy eléri az országos szintet, némely intézményben kicsit fölötte is van, mivel lehetőség volt pályázatokon keresztül eszközfejlesztésre is fordítani.

➜ Ön milyen pedagógiai vezérelvet fogalmaz meg az új tanévre? Mit tekint prioritásnak?

➜ Szeretném, ha az intézményekben nyugodt tanév lenne. A mi intézményeink biztos alapokon működtek eddig is, és azt szeretném, hogy a következő tanév is így folytatódna. Az intézményeinkben a pedagógusok nem sztrájkoltak, túlterheltségre nem panaszkodtak.

➜ Távlatosan: hogy látja ön, megmarad-e az egyházi oktató-nevelő intézmények versenyképessége?

➜ Azokban az egyházi intézményekben biztosan megmarad, ahol van lehetőség a beiskolázás során olyan diákok felvételére, akik az intézmény jó hírét öregbítik. Ahol a települési iskoláztatási feladatokat látjuk el, a településen belül nincs versenytárs sem. A nevelés-oktatás minőségét folyamatosan igyekszünk javítani. Egy átvett intézményből sem kívánkoztak vissza az előző fenntartójukhoz sem a gyerekek, sem a pedagógusok, sem a szülők.

A Szent Erzsébet nevét viselő szentesi iskola-óvoda igazgatója, Siposné Miskolczi Gyöngyi – ahogy mondja – kivételes élménnyel töltekezve kezdhette meg az évet.

➜ Püspök úr az intézményvezetőket Rómába vitte lelkigyakorlatra, hogy megerősítést kapjunk a munkánkhoz. Hihetetlen élmény volt! Képzelje el:
magyar misén részt venni a Magyarok Nagyasszonya kápolnában! Feledhetetlen! Ahogy az erőt adó beszélgetések, rekollekciós alkalmak is azok voltak. Új erővel kezdtem az évet. 370 gyermekért felelünk, a körülményeink jók, a konyha-étkező és a hittanterem felújításával befejeződött a korszerűsítő munka.

Az ópusztaszeri iskolavezető, Széplaki Ferenc ugyancsak élményteli évkezdetről szólt.

➜ Történelmi helyen, a Nemzeti Emlékparkban, a szobori búcsú idején volt a tanévnyitó szentmisénk. Püspök úr celebrálta. Ez egy igazi indító élményt adott a gyermekeknek. A falunapon is aktívan részt vettünk, diákjaink remek előadásokkal lepték meg a közönséget. Jó hangulatban kezdtünk tehát, stabil gyermeklétszámmal és stabil pedagóguskarral!

Az egyházmegye két tanintézménye „kilóg a sorból”: nem az iskolai főhatóság, hanem a Gál Ferenc Főiskola kötelékébe tartoznak – hiszen a főiskolai képzés gyakorló- és bázisintézményei. Egyikük a szarvasi iskola, amelynek igazgatója, Bíró Gyula főiskolai tanársegéd örvendetes fejlesztésről számolt be:

➜ Augusztus 31-én, a Veni Sancte szentmisét követően a tanévnyitóünnepen hirdette meg Gyakorló Digitális-Suli 2.0 programját a Gál Ferenc Főiskola.

Dr. Kozma Gábor rektor úr, az intézmény fenntartója bejelentette, hogy e tanévben minden első és ötödik osztályos tanuló tablettel kezdi meg tanulmányait a Gyakorlóiskolában. Az online tanulási tér megteremtése, a saját tananyagfejlesztés, a tanítási órák minél jobb eszközökkel való támogatása a kormányzati üzenettel összhangban valósul meg nálunk. 2018-ig felmenő rendszerben minden tanuló digitális eszközt kap használatba az intézményben.

A tanévnyitó ünnepélyen ft. Kozma Gábor diakónus-rektor meg­áldotta az intézmény zászlóját. Jelmondatul Don Bosco gondolatát választottuk: Járjátok az erény útját, és szívetekben béke lesz!

A nyár folyamán az egyházügyi államtitkárság támogatásával új hittantermet, játszóházat alakíthattunk ki, ezzel megújítva az intézmény egyik teljes szakaszát. Új szaktantermeket vehettünk birtokba a Pedagógiai Kar épületében, a tanév kezdetétől új természettudományos labor, és technika-művészetek tanterem támogatja az intézményben folyó oktató-nevelő munkát.

Az intézmény jó személyi és tárgyi feltételekkel, kétszáztíz iskolással és százhuszonhét óvodás gyermekkel kezdhette meg az évet.”

Nézze meg ezt is:

Népszerű volt a baromfi a kisállatbörzén

Az idén második alkalommal rendezték meg a kisállatbörzét a fürdővárosban. A szombat délelőtti, a gyulai …