2024. április 20., szombat
FONTOS

Pompeji

Magyarországon eddig sohasem látott ritkaságokkal idézi meg a Vezúv kitörésekor, Kr. u. 70-ben négyméternyi hamu alá temetett várost a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Noha Pompeji katasztrófájáról ifjabb Plinius levelei számot adtak az utókornak, a világ mégis megfeledkezett a végórájában mindörökre konzerválódott városról, amelynek romjai fölött szőlődombok telepedtek meg egészen a régészet XVIII. századi nagy reneszánszáig. Ekkor viszont a kincsvadászok végeztek jóvátehetetlen pusztítást az emlékekben. Pompeji kincsei szétszóródtak a világ főúri gyűjteményeiben, és csak a XIX. század második felében, Itália egyesítését követően veszi kezdetét a tervszerű leletmentés.

A világ számos ókori gyűjteményéből összeválogatott leletek a virágzásában megsemmisült római település mindennapjait, a római életmódot idézik a látogatók elé, miközben megérint a vaksors kérlelhetetlensége, amely megkövült mementóvá változtatta egy jólétben élő civilizáció hétköznapi, esendő pillanatait a végzettel dacolva.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …