2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Kétszázmillió forintból fejlesztik a Munkácsy Múzeumot

A fejlesztés keretében a két épület összekötésével új kiállító- és közösségi fogadótér jön létre – tájékoztatott közleményben Hanó Miklós békéscsabai alpolgármester.

A Munkácsy Mihály Múzeum központi egysége jelenleg két különálló épületben a Széchenyi u. 7. és a Széchenyi u. 9. sz. alatt funkcionál. A két épület különállósága már a kezdetektől problémákat okozott, ez a probléma most a két épület összekötésével megoldódik.

Az újonnan kialakított tér kiállító- és közösségi fogadótérként is hasznosítható lesz, ami a XXI. századi modern kor muzeológiai követelményeinek is eleget tesz. A zárt fogadótér azt is biztosítja, hogy a jelenleg az udvaron, szabadtérben megtartott kisebb zenés rendezvények is belülre kerülhetnek. A múzeum előtti tér, amely jelenleg kerítéssel van elválasztva az utca frontjától, részlegesen kinyílik és az így kialakult térben a környezet parkos kialakítása is lehetővé válik.

Az épületek között teljes szélességben történik beépítés a műemlék épület teljes hosszában. A bővítés padlószintjét a társasházhoz tartozó épületrész padlószintjéhez igazítják, a műemlék épület mélyebb alagsori szintjére belső rámpán át lehet majd lejutni. A múzeum belső akadálymentes közlekedése is megvalósul a szintek között a lépcsőház átalakításával és a lift áthelyezésével. A belső átalakítások során az alagsorban elbontásra kerül a fölösleges válaszfalak, melyekkel visszaállítható az eredeti állapot és nagyobb kiállító tér hozható létre. A bejárati fogadótérhez a jelenleginél nagyobb wc csoport kerül kialakításra, a meglévő személyzeti wc kibővítésével, a szomszédos kiállító terek ajtajának áthelyezésével. Az új épületrész viszonylag nagy alapterületen létesül, így mindenképpen célszerű a létesítendő lapostető kihasználása is, ezért létesül egy belső lépcső, melyről fel lehet jutni ide. Ez a terület alkalmas lesz szabadtéri kiállítások megrendezésére is, illetve részben zöldterületként is működik. Az utcafronton a tervezett átalakítás részben megváltoztatja a főbejárat helyét, így a kerítés részleges bontásával át kell alakítani a jelenlegi előkertet. Ennek során nagyobb felületű burkolt előtér alakítható ki.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …