2024. április 19., péntek
FONTOS

Hamarosan kezdődik a madáretetési szezon

Télen nem minden madár vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Magyarország környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet, de az etetők nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környéken élő madaraknak.

Az etetési szezon a téli hideggel kezdődik, ami eltart egészen a tavaszi fagyok végéig. Madáretetőt szinte bármiből lehet készíteni. Elég akár egy régi tálca, műanyagpalack, tejes- vagy konzervdoboz. Az etetőket lehetőleg olyan helyen érdemes elhelyezni, ahol a madarak nyugodtan, de könnyen megközelíthetően tudják azt használni.

A legjobb eleség a napraforgómag, de emellett gyümölcsökkel, apró darabokra vágott húsokkal, vagy állati zsiradékokkal is táplálhatjuk a madarakat. Nem szabad nekik kenyeret, kenyérmorzsát adni, mert ez több napig, hétig is itt maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.

December 17-én rendezik meg a Madárkarácsony elnevezésű programot a békéscsabai Széchényi ligetben. Ezzel az eseménnyel nyitják meg szimbolikusan a madáretetési szezont. Ilyenkor bárki elviheti a kézzel készített madáretetőket és az eledeleket.

Nézze meg ezt is:

Gyula Tv Híradó 2024. 04. 15.

Témák: – Péntek késő délután, a Százéves cukrászda udvarán tartott programismertető fórumon jelentette be Görgényi …