2024. április 20., szombat
FONTOS

Időskorban is fontos lenne a rendszeres tanulás

Az időskori tanulás fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek az Évgyűrűkben. Hazánkban ezen a téren igen rossz az arány pedig számos lehetősége lenne ennek a korosztálynak a folyamatos képzésre, ami segít megőrizni a szellemi frissességet.

Zékány Zita gerontológus  az Évgyűrűkben beszélt arról, milyenek a hazai viszonyok az időskori tanulást illetően, a jobb életminőség érdekében ez minél több nyugdíjasnak ajánlott lenne. A szakember szerint azért érdemes belevágni az időskori tanulásba, mert az új ismeretek megszerzése amellett, hogy sikerélményt jelent az érintettnek, egy új környezetben a társas kapcsolatai is erősödhetnek és nem utolsó sorban minél tovább használja valaki aktívan az agyát, az az izmokhoz hasonlóan annál később kezd el sorvadni, hosszú ideig megőrizve a szellemi frissességét.
A tanulás elkezdését azonban ebben a korban számos tényező gátolja, ezek között első helyen van a szorongás attól, hogy nem tudnak 100 százalékosan megfelelni az elvárásoknak, de a gyermekkori sikertelenségek is gátolják a motivációt, és az érintett egészségügyi állapota is meghatározó. További ilyen visszatartó erő lehet az érintett anyagi helyzete, ezért a szakemberek az idős otthonok közösségi programjait is javasolják, amire számos lehetőség van a fürdővárosban.
A következő Évgyűrűkben kapcsolódva a témához az élethosszig tartó tanuláson belül a Nyugdíjasok Akadémiájáról is szó lesz.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …