2024. április 24., szerda
FONTOS

Terjeszkedik a belvíz, komolyabb árhullám nem várható

Az elmúlt 24 órában a Körösök vízgyűjtőjében jellemzően 4-8 mm közötti csapadék hullott, csak a román területi, hegyvidéki vízgyűjtőben mértek helyenként 20 mm-t megközelítő értékeket. A lehullott csapadék egy része hó formájában hullott, magyar területen ma reggelre jellemzően 2 cm-nyi, míg a hegyvidéki vízgyűjtőn Biharfüredről 56 cm-es hóvastagságot jelentettek.

A lehullott csapadék és a kisebb volumenű olvadás hatására, a folyóink romániai felső szakaszain kismértékű visszaáradások tapasztalhatók. Az áradások mértéke megközelíti az elsőfokú készültségi szintet. A vízgyűjtő magyarországi területein – a Fekete-Körös felső szakaszának kivételével – folytatódott a folyók gyenge emelkedési tendenciája, azonban készültségi szintet egyik vízrajzi állomásnál sem ért el a folyók vízszintje. A folyókon állójeges szakaszok ma reggelre csak a Hortobágy-Berettyó főcsatornán és a Hármas-Körös alsó szakaszain találhatók, a többi folyószakasz vagy jégmentes, vagy zajlik.

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai naptól kezdődően anticiklonális hatások érvényesülnek, a csapadékhullás megszűnik és a léghőmérsékleti maximumok meghaladják a 0 fokot. Az említett visszaáradások és a hóolvadás együttes hatására, magyar területen a jelenlegi gyengén emelkedő tendencia továbbra is megmarad. A Fekete-Körösön a határszelvényben holnap újabb tetőzés várható az I. fokú készültségi szint közelében. A többi folyószakaszon az elkövetkező 24 órában az emelkedő tendencia lesz érvényes, az I. fokú készültségi szint meghaladása egyelőre sehol sem valószínű.
Jelenleg az igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.

 

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

12.01. Réhelyi, 12.02. Szeghalmi, 12.04. Holt-Sebes- Körös, 12.06. sz. és a belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

12.03. Gyomai, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09.sz. Mezőberényi a belvízvédelmi szakaszokon.

Az elmúlt 24 órában összesen 31 szivattyútelep üzemelt igazgatóságunk területén, melyből 3 folyamatosan (éjjel-nappal) működött.

Az elöntött terület nagysága 13025 ha (ebből vetés: 4795, szántó: 3440, rét-legelő: 3555, egyéb: 1235).

Az üzemelő esésnövelő szivattyútelepek az elmúlt napon összesen 372 em 3 belvizet emeltek át a főcsatornákba, a torkolati szivattyútelepek pedig 1194 ezer m 3 -t a főbefogadókba.

A 2017. február 2 óta összesen 2459 em 3 vizet emeltünk át folyóinkba. A tegnapi napon az összes üzemelő kapacitás 33,62 m 3 /sec volt. Az elöntött területek felmérése folyamatban van. A készültséggel érintett területen 5 db üzemelő belvíztározóban összesen 1,98 millió m 3 belvizet tartunk vissza.
Az elmúlt napon 73 fő vett részt a belvízvédekezésben.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …