2024. április 20., szombat
FONTOS

Bay Zoltánhoz köthető az űrkutatás aktív korszakának kezdete

Jeles ünnep az 54. Veszprémi Radarezred 1-es Gerinc Radar Mérőpont, vagyis a békéscsabai radarosok számára is Bay Zoltán kísérlete, melynek során először sikerült radarvisszhangot észlelni a Holdról.

1946. február 6-án jelentették be, hogy sikerült a Holdra radarjelet küldeni és a visszavert jelet érzékelni. Ezt Bay jelismétlési és jelösszegzési ötletének megvalósítása tette lehetővé, mely elv a mai napig használatos. Csütörtök délelőtt erre emlékeztek Gyulaváriban, a nemzetközi ismertséggel bíró tudós szülőhelyén.

A Magyar Radarcsillagászat Napjához kapcsolódva Márki-Zay Lajos Bay kutató idézte fel a tudós pályájának legfőbb íveit, egyben emlékeztetett arra, az űrkutatás aktív korszakának a kezdetét Bay Zoltánhoz köthetjük.

Bay Zoltán nemcsak elindította a radarcsillagászatot, hanem új tudományágat hozott létre. Nevéhez fűződik még a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …