2024. április 16., kedd
FONTOS

Magas a belvízzel elöntött területek nagysága

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 9 belvízvédelmi szakaszán rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Ebből haton van elsőfokú, ahol egy műszakos, szakaszos üzemben dolgoznak, a maradék háromnál pedig 24 órás üzemet folytatnak. Az érintett területen 5 üzemelő belvíztározó van, amellyel összesen 2,27 millió köbméter belvizet tartanak vissza. Az elmúlt 24 órában 134-en dolgoztak a belvízmentesítésen. Ez idő alatt összesen 44 szivattyútelep üzemelt, melyből 3 folyamatosan, éjjel-nappal működött. Az elöntött terület nagysága 13 ezer 250 hektár, melyből 4890 vetés, 3480 szántó, 3625 rét-legelő, valamint 1255 egyéb. A belvíz lakott területeket nem veszélyeztet.

A 10 napos időjárás-előrejelzés alapján nem várható újabb csapadék. A talajfagy kiengedésével a víznyelő képesség is javulni fog, a szakemberek becslése szerint a belvíz nagy része egy hét alatt láthatólag csökkenni fog.

Az elmúlt hét enyhe időjárása miatt nemcsak a belvízképződés, hanem az egyes dombvidéki területekről a hó olvadása is megindult, amely kisebb árhullámokat eredményezett a folyókon.

Az elkövetkezendő napokban a Fehér-Körösön folytatódik a gyenge emelkedés, de készültségi szintet nem fog elérni. A Kettős-Körös esetében Békésnél folytatódik a gyenge emelkedés, a tetőzés elérheti, kis mértékben meg is haladhatja az I. fokú, 550 centiméteres készültségi szintet. A Fekete-Körösön Ant már gyengén apad, Remeténél még gyengén árad.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …