2024. április 23., kedd
FONTOS

Pályázatokról és emlékoszlop felállításáról is döntöttek az ülésen

Két 60 millió forintos pályázatról is döntött soros ülésén a városi képviselő-testület, az egyik az időskori tanulásban nyújt segítséget, a másik a könyvtár infrastrukturális fejlesztését irányozza elő.

Belátható közelségbe érkezett a gyulai vasútállomás felújítása és egy emlékoszlop felállításáról is döntöttek a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegve.
Most is az interpellációk és kérdések órájával vette kezdetét a városi képviselő testület soros ülése, de rendhagyó módon elsőként Görgényi Ernő olvasta fel néhai Balogh Lajos előző ülésre tervezett interpellációját. A képviselő a Popovics utca útállapotával kapcsolatban kért szót, illetve egy Sittye utcai lakossal kapcsolatban, akiről már több észrevétel érkezett, ugyanis az ott élő férfi nem tartja be az együttélés elemi szabályait. A válaszban elhangzott, hogy a népegészségügyi hivatal figyelmeztette az ott lakót, az udvari illemhely rendeltetésszerű használatára, és felvették a kapcsolatot a gyámügyi hivatallal a férfi cselekvőképességének megállapítására.

Csengeri Lajos több lakos kérését tolmácsolva azt kifogásolta, hogy a helyi járatnak nem az utolsó, Zrínyi utcai megállóban van a végállomása, hanem az előtte lévő buszfordulóban. A DAKK Zrt közleményében úgy reagált, hogy csak itt van lehetősége a járatnak a biztonságos megfordulásra, ezért nem megy tovább a következő állomásig. A város vezetése azt kérte, hogy vizsgálják meg egy buszforduló kiépítésének lehetőségét és azt, hogy mennyi embert érint ez a probléma.

Szalay György a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban emelte ki a Szentháromság és Szent István utcák környékét, illetve a kerékpárutak hiányával kapcsolatban tett észrevételt.

A képviselő azt a választ kapta, hogy a Békesugárút egy jelentős szakaszán több ok miatt jelenleg nem építhető ki kerékpárút, így amíg erre nem születik megoldás fokozott figyelmet kérnek a közlekedőktől.

Kiss Tamásné a körzetében kapcsolatos tisztasággal kapcsolatban interpellált, nevezetesen annak lehetőségét felvetve, hogy milyen módon lehetne ezeket a területeket rendszersebben és hatékonyabban tisztítani.

Daróczi László a közüzemi kft igazgatója úgy nyilatkozott, ez a probléma minden tavasszal jelentkezik,mert ilyenkor a város egész területén folynak ezek a munkák így a cég kapacitása ezt nem győzi a jelenlegi eszközmennyiséggel, így kell egy kis idő, hogy utolérjék magukat.

 

Elfogadta a grémium a gyulai hivatásos tűzoltó parancsnokság tavalyi évéről szóló beszámolót,Zanócz István parancsnok kiegészítőjében elmondta, a tavalyi évük kiegyensúlyozott volt, a technikai és személyi feltételek megfelelőek voltak a munkájuk ellátásához. 2016-ban közel 300 esetben kellett vonulniuk, ami hasonló volt az előző évhez képest. Visszavonta a grémium az egészségügyi alapellátás vezetői helyére kiírt pályázatát, mert az egyetlen pályázó visszalépett a jelentkezését, így a vezetői feladatot továbbra is a megbízott intézményvezető látja el. Több pályázat benyújtásáról is döntött a grémium, egy 60 millió forintos forrással a hátrányos helyzetűek és a nyugdíjasok számára tanfolyamokat, klubfoglalkozásokat biztosítson, ismereteik bővítése érdekében. Szintén hatvan millióra pályázik a városi könyvtár oktatási terek kialakítására és informatikai eszközök beszerzésére. Csatlakozási szándékáról is döntött az ülésen a testület egy országos rendszerhez, amely egységesen kezelné az elektronikus ügyintést és csökkentené az adminisztrációs terheket. Egy HÉSZ módosításra is szükség volt a MÁV fejlesztési tervei kapcsán, melynek során kérdésként merült fel, hogy jelenleg mi a helyzet a vasútállomás felújításával Alt Norbert alpolgármester épp a napokban tárgyalt a cég vezetésével, ezzel kapcsolatban.

 

Több civil szervezet támogatásáról is döntöttek az ülésen, és zárt ülésen a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatokkal kapcsolatos határozatról tárgyaltak.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …