2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Erdész Ádám 1848 gyulai főszereplőiről

Szombathelyi Antal, Terényi Lajos és Kenézy Lajos: ők hárman komoly szerepet vállaltak az 1848-as márciusi gyulai eseményekben. A 3Témában Erdész Ádám beszél arról, hogy mivel járultak hozzá ezek a személyek az akkori történések alakulásához. A teljes műsort szerda este, március 15-én láthatják.
Az 1848-as gyulai márciusi eseményekben kiemelkedő jelentősége volt három olyan személynek, akik bár eltérő szereppel bírtak ezekben a napokban, meghatározó meghatározó feladatokat vállaltak a forradalom napjaiban, Mint ismeretes Gyulán március 22-én volt az a többezres megyegyűlés, amelynek irányítója Szombathelyi Antal alispán volt. Ő volt az, aki a forradalom napjai után elkezdte szervezni a közigazgatás új rendszerét.

A másik ilyen személy az a Terényi Stummer Lajos volt, aki fiatal kora ellenére komoly szerepet vállalt ezekben a napokban és ő volt az, aki sokat tett a rend betartásáért, és már ezen a 22-ei nagygyűlésen is felszólalt.
A forradalom napjaiban a radikálisok is képviseltették magukat, melynek élén egy református lelkész, Kenézy Lajos, állt aki kemény hangot megütve a jobbágyok szószólója volt ebben az időszakban. Ő is felszólalt a nagygyűlésen nagy hatású beszédet mondva a forradalomról és részt vett a sebesült katonák ápolásában is.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …