2024. április 20., szombat
FONTOS

Idén is megválasztják a megye pálinkáját

 

Öt kereskedelmi főzde nevezte mintáit a Békés Megye Pálinkája 2017 versenyre. A bírálatot szakmai zsűri végzi, az ő döntésük alapján a Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki a nyertest, azt a pálinkát, amelyik egy éven keresztül viselheti a Békés megye pálinkája 2017 címet.

 

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint másfél évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

A Gyulai Pálinkafesztivált ebben az évben április 28-30 között tartják. Ezalatt a három nap alatt ismét a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. A szervezők kiemelt célja az, hogy mind a látogatók, mind a szakma hozzáértői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik, népszerűsítik a kulturált pálinkafogyasztást, ápolják a gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény számos programmal várja a kilátogatókat, és természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A programhoz kapcsolódó pálinkaversenyt ebben az évben is meghirdették, a bérfőzetők és magánfőzők mellett kereskedelmi főzdék is nevezhettek a versenyre. Mint ismeretes, két évvel ezelőtt a Békés Megyei Önkormányzat kezdeményezésére a verseny keretében a szakmai zsűri kiválasztotta azt a kereskedelmi pálinkafőzde által nevezett italt, amely elnyerte a Békés megye pálinkája címet. Ezt a hagyományt a megyei önkormányzat múlt évben folytatta, és idén is folytatni szeretné, ezért felkérték a kereskedelmi főzdéket, nevezzenek a felhívásra: a meghirdetett versenyre beérkezett párlatok szakmai zsűrizését követően a megyei önkormányzat felhívására nevezett kereskedelmi cégek mintáit is elbírálják az ítészek. A rendezvény versenyigazgatója és egyben a zsűri elnöke dr. Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga. Ebben az évben öt kereskedelmi főzde nevezte mintáit a megmérettetésre.

– A versenyen nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a Békés megye pálinkája címet, az ezt tanúsító – a megyei önkormányzat által biztosított – címkét a pálinkásüvegein elhelyezheti. A Békés Megyei Önkormányzat pedig vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra – 0,4 dl-es és 2 dl-es kiszerelésben. Egy újdonsággal is szolgál az idei év: 2017 ugyanis a szilva éve, a versenybe nevezett főzdék 0,4 deciliteres pálinkájából összeállítunk egy szilvapálinka csomagot. Aki ajándékba kapja, végigkóstolhatja a legjobb Békés megyei pálinkákat – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Hozzátette: a másik újdonság az idei évben, hogy a Békés megye pálinkája díj mellett további két elismerést is átad a Békés Megyei Önkormányzat a Gyulai Pálinkafesztivál keretében: a Békés megye legjobb bérfőzetője és a Békés megye legjobb magánfőzője díjat.

Sikeres az együttműködés a Gyulai Pálinkafesztivál, a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés megyei kereskedelmi főzdék között, sikerült ráirányítani a figyelmet a Békés megyei pálinkákra. Több sajtómegjelenésben esett szó a megye pálinkájáról, írott és elektronikus médiumok számoltak be a kezdeményezésről. Sok megyei pálinka ért célba külföldre, Budapestre és szerte a megyébe.

– A pálinka, mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel: Karthago, Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, Kis Grófo, Jolly&Suzy, Szikora Róbert és az R-GO, Péterfy Bori&Love Band, Gáspár Laci, Kelemen Kabátban, Rúzsa Magdi és az Antovszki Band – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …