2024. április 19., péntek
FONTOS

Építőipari nívódíjat kapott az árvízvédelmi szükségtározó létesítmény

A Nyisztor György tánccsoport mutatott be méhkeréki táncokat az építőipari nívódíjjal elismert árvízvédelmi szükségtározó mű tetején. Az elismerést ugyan már tavaly decemberben megítélték Budapesten, de csak most került sor a hivatalos, gyulai táblaavatóra. A csütörtöki ünnepségen Kiss Jenő, a Magyar Mérnöki Kamara építési tagozatának elnöke arról beszélt, miért is érdemelte ki a díjat ez az építmény.

A tavalyelőtt átadott létesítmény jelentőségét hangsúlyozta Kovács József országgyűlési képviselő, hangsúlyozva, hogy a mű 29 település árvízi biztonságában játszik kulcsszerepet. Alt Norbert, Gyula alpolgármestere történelmi párhuzamokkal vázolta, hogy a megfelelő központi és helyi akarat immár jó másfélszáz éve sokat tett és sokat tesz e térség biztonságáért.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi igazgatóság vezetője a díj kapcsán kiemelte, fontos, hogy egy adott műszaki problémára jó válaszok szülessenek. Hangsúlyozta, ez az alkalom elsősorban nem az építtető, hanem jóval inkább a megvalósításban közreműködők ünnepe.

A Fehér-Körös mellett több, mint négymilliárd forintból megépült védművet 2015. szeptemberében adták át. A korábbi rendszerrel szemben nagy előnye, hogy a folyóból a vizet már nem a körülményes és nem teljesen megbízható robbantásos technológiával vezetik el a 26 millió köbméter vizet befogadni képes tározóba, hanem kapukon keresztül. Az építkezés során közel 200 ezer köbméter földet mozgattak meg, a szükségtározón a számítások szerint a maximális árvízi vízhozam 65 százalékát lehet leengedni a zsilipek segítségével.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …