2024. április 23., kedd
FONTOS

Megújulhat a Ladics ház és az aradi kultúrpalota

Elsősorban az állami támogatás bizonyos kérdései miatt volt szükség a sok egyeztetésre, de kedd délelőtt már egészen sok konkrétum elhangzott a román-magyar határon átnyúló pályázatokról. Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára az előző időszak sikereire utalt. Az akkor lehívott forrásokból Békés megye jó arányban részesült.

A következő időszakban a katasztrófavédelemmel, vízgazdálkodással és a természeti örökség védelmével kapcsolatos programok kerülnek a középpontba. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság régóta bír jó határon túli kapcsolatokkal, és ezt a lehetőséget sem szeretnék kihagyni. Most román oldalon a Köles-érnél található tulkai zsilip rekonstrukciójára kerülne sor. Ez a magyar fél számára is fontos, mert javulnának az esélyei a kisvizes időszakban végrehajtott ökológiai vízpótlásnak. Magyar oldalon a szanazugi árvízvédelmi központ korszerűsítésére készülnek.

Az interreges pályázatokra nagy lehetőségként tekint a gyulai városvezetés is. Kónya István alpolgármester elmondta, a hamarosan megjelenő, új felhívások Araddal és Nagyváraddal a kultúra, az oktatás és a civil szféra területén kínálnak lehetőségeket, ezek között talán a legfontosabb, hogy felújíthatják a Ladics házat és az aradi kultúrpalotát. Gyula az interreges pályázatoknak köszönhetően szeretné megerősíteni a nagyváradi színház és a gyulai teátrum együttműködését, illetve elsősorban Araddal közösen mélyítenék el a civil szervezetek kapcsolatát.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …