2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Az aranyszalma városa: sajtótouron mutatták be Hajdúnánást

Az elmúlt hét év fejlesztéseinek eredményeit mutatták be Hajdúnánáson a Városok-Falvak Szövetsége tagtelepüléseinek médiumai, így a Gyula Televízió munkatársai számára is megtartott Sajtótouron.

 

A hajdúsági település Gyulához hasonlóan a hagyományaira és a helyi identitás erősítésére építkezve igyekszik megfelelni a jelen kor kihívásainak.
A város központjában található, ingyenesen látogatható Helytörténeti Gyűjtemény bemutatja, hogy Hajdúnánás a 19. században a szalmafonás közép-európai központja volt, termékeik Párizsba és a tengerentúlra is eljutottak. Ezt a hagyományt a közfoglalkoztatási program lehetőségeit kihasználva élesztették újra 2014-ben, amikor a közmunkásoknak lehetőségük nyílt több népi mesterség között a szalmafonás elsajátítására. A korábban kézművességgel nem foglalkozó hajdúnánásiak így a munkaerő-piacon is hasznosítható szakmát szereztek.

 
A kézműves tárgyakat és más, helyi termékeket a Nánási Portéka Piacon lehet megvásárolni. A termelői piacon a “szántóföldtől az asztalig” gondolat jegyében kizárólag nánási emberek által helyben készített termékeket árusítani. Jelenleg 38 termelő használhatja a Nánási Portéka védjegyet.

 
A 17 ezres hajdúsági kisváros fő turisztikai vonzerejét a parkosított területen elhelyezkedő gyógyfürdője adja, ahol éves szinten mintegy 150 ezer vendég fordul meg. Hajdúnánáson nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi terek kialakítására is, ebben a szellemben nyitották meg 2015-ben a Kendereskertet is, ami korábban kihasználatlan terület volt. Itt egy olyan látogatóközpont kialakítása volt a cél, ahol a vendégek megismerkedhetnek a helyi mezőgazdaság hagyományaival.

 
Az ehhez hasonló, elmúlt évtizedekben parlagon heverő területeken az önkormányzat lehetőséget biztosított a közmunkások számára a földművelésre, így sok, korábban nélkülöző család ma már magának termeli meg betevőjét.

 
Hajdúnánás az elmúlt évek lehetőségeit kihasználva egy helyiek számára élhető, a turisták számára pedig élményekben gazdag várossá fejlődött, ahol Gyulához hasonlóan a fürdő mellett megannyi különleges, helyi értékkel lehet megismerkedni.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …