2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Óvoda felújítási pályázatokról döntött a képviselő-testület

Beszámolók, személyi kérdések és pályázatok: ezek voltak a legfontosabb napirendjei a városi képviselő-testület csütörtöki, soros ülésének.

 

A város több pályázatot nyújt be, korszerűsítenének három óvodát, továbbfejlesztenék a csapadékvíz elvezetési rendszert és bővítenék a Henyei úti ipari parkot.
Rendhagyó helyszínen, a városi könyvtárban az interpellációkkal kezdődött a gyulai képviselőtestület nyári szünet előtti utolsó soros ülése.

 

Szabó Károly képviselő a Kisvasút és a Széchenyi  utcánál egy tábla kihelyezése ügyében interpellált, mert az erre közlekedőknek nem mindig egyértelmű, hogy az egyes házszámok mettől meddig terjednek amelyre azt a választ kapta, hogy jelenleg egyeztetés folyik a kérdésről így hamarosan megoldódik ez a kérdés. Csengeri Lajos egy trianoni emlékmű felállítását javasolta, ennek a helyét a város vezetése a Petőfi téren képzeli el, ami optimális esetben 2020-ra el is készülhet. Bod Tamás a Szeged-Békéscsaba-Gyula vasútvonal kapcsán kérdezte meg, hogy mi az oka a beruházás elmaradásának, és mi várható. Görgényi Ernő elmondta, más fontos vasúti beruházásra csoportosították át az erre szánt, több mint 43 milliárdot, de tárgyalásokat folytatnak, hogy legalább Gyula és Békéscsaba között megvalósuljon a villamosítás 6 milliárd forintból. Durkó Károly rágcsálóirtás és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatban interpellált és padok kihelyezését kérte a várjátszótér mellé. A válaszban elhangzott, hogy a padokat már múlt héten megrendelte a közüzemi kft, amit hamarosan ki fognak helyezni. Kiss Szabolcs a körzetéből érkezett több lakossági kérést tolmácsolt, az egyik ilyen, hogy az Uhrin utcában jelenleg nincs teljes egészében kiépítve a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz hálózat, ami elengedhetetlen lenne az itt élők számára. A válaszból kiderült, hogy bár régi problémáról van szó, ennek megvalósítása több mint 50 millió forintba kerülne és erre jelenleg nincs pályázati forrás. Ökrös István a dűlőutak gréderezésével kapcsolatban interpellált illetve a szerviz út mellett kérte a gaz levágását és a terület rendezését, amire azt a választ kapta, hogy az a gép, ami ezt a feladatot végzi jelenleg máshol lát el szintén fontos feladatot, amint ezt befejeződik azonnal el kezdik a szervizutak melletti munkát.
A fő napirendek között a testület elfogadta a Gyulai Rendőrkapitányság beszámolóját és Gyulai Határrendészeti Kirendeltség tájékoztatóját, mindkét esetben hangsúlyozták a szoros és hatékony együttműködést a város és a szervezetek között. Öt esztendőre a jelenlegi vezetőt, Becseiné Lock Gabriellát választották meg az egyesített óvoda vezetői posztjára augusztus elsejétől öt év időtartamra. Újabb öt évre kapott megbízást a Gyulai Hírlap ügyvezetői feladatainak ellátására Mocsár-Pörjés József július elsejétől. Több alapítványt különböző mértékben támogatott  a grémium, és zöld utat kapott az Eminescu utcai útfelújítás első üteme a Vár és az Ernyő utca között 90 millió forint értékben. Több pályázat beadásáról is döntöttek a képviselők, így a vízelvezetők fejlesztésének keretében több utcában nyílt és zárt csatornákat építenének ki és ahol szükséges aszfaltoznának is, összesen 400 millió forintos forrásból. Több mint 80 millió forintos pályázat segítségével kamionparkolókat alakítanának ki a Henyei úti ipari park területén, optikai kábelt fektetnének le, és térfigyelő kamerákat helyeznének ki. 150 millió forintra pályázna a város három intézmény, a Galbácskerti, a Törökzugi és a Gyulavári óvodák épületeinek felújítására és játszóudvarok kialakítására. Hozzájárult a grémium hogy 100 millió forintos pályázatot adjon be a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a hajléktalan szálló további korszerűsítéséra. Megvásárolnák a volt relégyári ingatlant 35 millió forintért, ahol a Gyulakonyhának alakítanának a kor elvárásainak megfelelő telephelyet.
Zárt ülésen az egészségügyi alapellátás intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázatról tárgyaltak, amely információink szerint érvénytelen lett.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …