2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Megkezdődött a Sokadalom

Citerakészítő, fafaragó és kerámiakészítő  is kiállította portékáit az idei, immár 18. alkalommal életre hívott Körös-völgyi Sokadalmon a várkertben.

 

A háromnapos esemény előkészületei délelőtt már gőzerővel folytak, idén száznegyven kiállító mutatkozik be és több mint tízezer látogatót várnak a szervezők, a rendezvény három napja alatt.
Ott jártunkkor már javában folytak az előkészületek, folyamatosan érkeztek az árusok, a kiállítók.

Bár a délelőtt még csak a készülődésről szólt, már lehetett találkozni érdeklődő látogatókkal, akik kifejezetten a rendezvényre érkeztek a fürdővárosba.
Évek óta visszajár a sokadalomra a hódmezővásárhelyi Szakál László citera készítő, népi iparművész, aki a készülődés közben meg is szólaltatta az egyik hangszerét.

A citerákat kizárólag kézzel készítik a népi iparművészek, a különböző tájegységek szerint.
Az  ilyen rendezvények jó lehetőséget biztosítanak a hagyományok ápolására, az értékek közvetítésére és megismertetni a fiatalokkal a rég elfeledett mesterségeket. Az eseményen a visszajáró kiállítók mellett számos új mesterség is megismerhető évről évre.
Idén összesen 140 kiállító mutatkozik be a sokadalmon, a szervezők jó időre és több mint tízezer látogatóra számítanak.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …