2024. április 23., kedd
FONTOS

Folytatódik a nyugdíjasok akadémiája

Nemcsak megtartja, hanem tovább erősíti a Gál Ferenc Főiskola a gyulai nyugdíjasok akadémiáját. A hasznos ismeretekkel szolgáló kurzosokat az idősek ingyen látogathatják, és ha sikeres vizsgát tesznek, oklevelet kapnak.

Máig töretlen népszerűségnek örvend a fürdővárosban másfél évtizede elindított sorozat. Az idei tanév második félévében közel hetvenen vesznek részt az órákon. Vannak, akik már több éve rendszeresen látogatják az akadémiát. Valach Györgyné a fiatalkorában kimaradt tudást szeretné pótolni.

– A középiskola elvégzése után elkezdtem dolgozni, ez pedig egész­na­pos elfoglaltságot jelentett, akkor nem volt lehetőségem tanulni. Itt nemcsak sok érdekes és hasznos információt kaptunk az elmúlt években, hanem a közösség is nagyszerű – mondta a nyugdíjas asszony.

Eddig a földrajzzal kapcsolatos előadások és az informatikai kurzusok voltak a legsikeresebbek. A repertoár folyamatosan változik, a témákat próbálják úgy kiválasztani, hogy minél több gyakorlatias információhoz jussanak az idősek. Ebben a félévben folytatják a jógaoktatást, a későb­biek­ben pedig szeretnének az időseket érintő pszichés problémákkal is foglalkozni.

– Hagyományok, ízek, régiók címmel egy ötalkalmas kurzust indítunk útjára ebben a félévben. Ennek keretében a hallgatók a hungarikumokkal ismerkedhetnek meg, ezen belül a szakemberek a régiók gasztronó­miai értékeiről tartanak előadásokat – mondta Beke Szilvia főiskolai docens.

A tervek között szerepel olyan nyílt napok elindítása, melyeken nem csak az akadémia hallgatói, hanem bárki beülhet egy-egy érdekes előadásra.

Az új fenntartó, a Gál Ferenc Főiskola teljes mellszélességgel az akadémia mellé állt. Fodor Lajos, az intézmény igazgatója kiemelte, tizenöt évvel ezelőtt ez a kezdeményezés Gyuláról indult el, és vált ismertté az ország más pontjain.

– Ez a másfél évtized bebizonyította az akadémia létjogosultságát. A program nagy előnye, hogy térítésmentesen vehetik igénybe a nyugdíjasok. Ezért is fontos, hogy megmaradjon, és az eddigiekhez hasonlóan működhessen tovább – hangsúlyozta az igazgató.

Nézze meg ezt is:

Gyermekáldás a Nádi Boldogasszony templomban

  Húsvét negyedik vasárnapján a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték, és megáldották a …