2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Kiállítással zárult a 48. gyulai művésztelep

Július 3 és 13 között adott otthon a város a hagyományos, 1969 óta működő gyulai művésztelepnek. Az alkotóknak ebben az évben rendhagyó módon a Harruckern iskola kollégiuma biztosított műtermeket, ahol délelőttönként modell alapján dolgozhattak.

A tíz nap alatt született alkotásokat szerdán délután a könyvtárban mutatták be. A kiállítás megnyitóján Pribojszki Ferenc furulyajátéka után Lakatos József Péter adott elő egy verskoszorút, melyben megidézte Simonyi Imre költőt is, aki a gyulai művészeti élet legendás alakjaként máig ihlet-forrást jelent a telep alkotói számára. Ez is mutatja, hogy negyvennyolc éve minden nyáron megszervezett esemény képzőművészeti jelentőségén túl – más művészeti ágakkal is kapcsolatot teremtve – a város kulturális életének szerves részévé vált.
Gyulán a húszas-harmincas években már működött egy művésztelep, ennek azonban a második világháború véget vetett. A hatvanas évek végén a város akkori vezetése szerette volna ezt a hagyományt feleleveníteni, és a Népművelődési Intézeten keresztül felvették a kapcsolatot olyan művészekkel, akik nyári alkotóhelyet kerestek maguknak. 1969-ben végül Tóth Tibor festő vezetésével szervezték meg az első művésztelepet.
A művésztelep idei alkotásait az érdeklődők augusztus 20-ig tekinthetik meg a könyvtárban.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …