2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Német embercsempészek bíróság előtt

 

A Békés Megyei Főügyészség több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban, az elkövetéstől számított 3 napon belül bíróság elé állított egy iráni származású, de német állampolgárságú házaspárt, amelynek tagjai két iráni állampolgárnak nyújtottak segítséget az államhatár meg nem engedett módon történő átlépéséhez.

 

Az eset előzménye, hogy a két iráni állampolgár korábban már két alkalommal megkísérelte a magyar államhatárt Románia felől okmányok nélkül, meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” átlépni, azonban őket 2017. június 21., majd július 22. napján a a rendőrök elfogták és visszaadták a román határrendészeti szerveknek.

 

Legutóbbi átadásukat követően az iráni állampolgárok Aradra utaztak, egy hotelben megszálltak, ahonnan az egyik migráns telefonon felhívta Németországban élő, német állampolgárságú nagynénjét, az I.r. vádlottat és segítséget kért tőle a Nyugat-Európába jutáshoz.

Az I.r. vádlott ebbe beleegyezett, beavatta férjét is, a II.r. vádlottat, majd személygépkocsival Aradra utaztak, ahol a hotelben megbeszélték a részleteket. Tervüknek megfelelően a vádlottak a 2017. július 28. napjára virradó éjszaka folyamán a magyar-román határ közelébe szállították a migráns személyeket, akik Battonya körzetében a „zöldhatáron” átlépték a határt, míg a vádlottak német állampolgárként legálisan, a határátkelőhelynél tették ez meg.

A határt elhagyva, a vádlottak Magyarország területén felvették autójukba a két iráni állampolgárt és Budapest felé indultak. Nem sokkal ezt követően a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2017. július 28. napján 03 óra 30 perckor a Battonya-Mezőhegyes közötti közúton ellenőrzés alá vonták a személygépkocsit és a benne ülő személyeket, a két vádlottat és a két iráni állampolgárt.

A Békés Megyei Főügyészség az 52 éves nőt és az 57 éves férfit több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt vasárnap bíróság elé állította.

A Békéscsabai Járásbíróság a vádlottakkal szemben 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki, 3 évre kiutasította őket Magyarország területéről, elkobozta a bűncselekmény eszközéül használt személygépkocsit, valamint kötelezte őket a felmerült bűnügyi költség viselésére.

 

A bíróság ítélete ellen a vádlottak és védőik az elkobzás elrendelésének mellőzése érdekében fellebbeztek, így az nem jogerős.

 

Nézze meg ezt is:

Népszerű volt a baromfi a kisállatbörzén

Az idén második alkalommal rendezték meg a kisállatbörzét a fürdővárosban. A szombat délelőtti, a gyulai …