2024. április 19., péntek
FONTOS

Megújul az Epreskert utcai ferences romkert

Megkezdődtek a munkálatok az Epreskert utcai romkertben. Ez az a terület, mely megmutat valamennyit a XV. században létrejött ferences rendház egykori nagyságából.

Az egykori rendház maradványait a környező telkek alatt találjuk, így különösen értékes ez a terület, melyen az utolsó Hunyadiakat, Corvin János feleségét, Frangepán Beatrixot és lányát, Erzsébetet helyezték itt végső nyugalomra. Az egykori, 35 méter hosszú templomot a hatvanas években rekonstruálták, de a romkert gyakran elhanyagolt képet mutatott.

A városi képviselő-testület nemrég 5 millió forintot szavazott meg arra, hogy rendbe tegyék a területet. Ennek első részeként elkészült a terület előtti járda rekonstrukciója, kijavították a kerítés lábazatát, és parkolásra alkalmas helyeket alakítottak ki, és a romkertben is megkezdődött a munka. Először az ide nem illő növényzetet vágták ki.

A régészeti munkák hamarosan megkezdődhetnek, ha minden a tervek szerint alakul, még az idei évben egy szabadtéri Szentmisével adhatják át a templomromot.

Nézze meg ezt is:

Az észt nagykövet tartott előadást a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai karán

  2023-ban a finn, idén pedig az észt nagykövet látogatott a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai …