2024. április 20., szombat
FONTOS

Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség

Ismét megjelentek a telefonos csalók Békés megyében.

Az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak Békés megyében az úgynevezett „telefonos csalások”. Az általában ismeretlen számról, barátságos, meggyőző hangon bejelentkező telefonálók valamely mobilszolgáltató, vagy szerencsejáték szervező cég nevében hívják a későbbi áldozatokat és arról értesítik őket, hogy nagyobb összeget nyertek. A nyereményéhez azonban csak akkor juthat hozzá a hívott fél, ha a megjelölt telefonszámokra feltölt egy kódot. Ez a számsor azonban egy telefonkártya feltöltését szolgálja. Előfordul, hogy a nyereményhez jutás feltételeként elkérik a bankkártya számát, ellenőrző kódját azzal az indokkal, hogy ezek az adatok a nyeremény átutalásához szükségesek. Voltak olyan esetek is, amikor nem nyereményt ígértek a csalók, hanem a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva magukat pénzvisszafizetés ürügyén kérték el a sértett bankszámlájának az adatait, amelyeket aztán internetes vásárlásokra használtak fel. Egy másik bevett csalási forma, hogy valamelyik telefontársaság ügyintézőjeként a telefonáló arra kéri a hívott felet, hogy a készülék nyomógombjainak segítségével üssön be egy úgynevezett migrációs kódot a telefonba, mert ellenkező esetben megszűnik a sértett előfizetése. A kód, ugyanúgy, mint a nyereményjátékos csalások esetében, egy telefonkártya feltöltésére szolgál.

A hasonló esetek elkerülése érdekében fontos tudni, hogy:

·         Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, a szolgáltatásaikkal összefüggő nyereményekért pedig nem kell fizetni.

·         A hivatalos szerencsejáték szervező cégek nem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat!

·         Soha ne adja meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatait (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártya adatok)!

·         Amennyiben ilyen hívást kap, kérje el a hívó elérhetőségét vagy kérjen későbbi visszahívást. Ez idő alatt a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ellenőrizze le a hívás valóságtartalmát

·         Jegyezze fel a hívás időpontját, és tegyen bejelentést a rendőrségen

·         Írják le a hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mert ezzel segítik a rendőrség felderítő munkáját

Nézze meg ezt is:

Hormon- és szteroidkészítményeket találtak a pénzügyőrök Gyulánál

Az egyenruhások átvizsgáltak Gyulán egy olyan bolgár kamiont, ami különféle gyűjtőárut szállított Angliába. A méretes …