2020. szeptember 25., péntek
FONTOS

Felállították a reformációs emlékművet Gyulán

Szerda reggel állították fel a Petőfi téren azt a három oszlopot, melyekkel a gyulai református és evangélikus gyülekezetek a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegnek.

A Papp László tervei alapján készült alkotás a protestantizmus helyi alakjainak állít emléket. Az emlékmű felállítását Kósa László gyulai származású történelemprofesszor kezdeményezte. Baráth János református lelkész elmondta, az alkotás célja az, hogy a mai generációknak megmutassa, Gyulán milyen hagyományai vannak a protestantizmusnak.

Az előző héten az emlékmű alapzatába elhelyeztek egy időkapszulát, az oszlopok mellett pedig el fognak helyezni egy táblát is. Az ezen olvasható QR-kód segítségével az érdeklődők az interneten részletes információkat olvashatnak azokról a magyar reformátorokról, akik Gyulán is tevékenykedtek. Az emlékmű a református templom mellett, a Petőfi tér északi, Újváros felőli oldalán található.

Az emlékmű átadását egy ökumenikus istentisztelet fogja megelőzni, az eseményen részt vesz a református és evangélikus püspök is.

 

Nézze meg ezt is:

226-ról 244-re nőtt a megyei begetek száma

927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 22 127 főre nőtt …