2024. április 16., kedd
FONTOS

Felállították a reformációs emlékművet Gyulán

Szerda reggel állították fel a Petőfi téren azt a három oszlopot, melyekkel a gyulai református és evangélikus gyülekezetek a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegnek.

A Papp László tervei alapján készült alkotás a protestantizmus helyi alakjainak állít emléket. Az emlékmű felállítását Kósa László gyulai származású történelemprofesszor kezdeményezte. Baráth János református lelkész elmondta, az alkotás célja az, hogy a mai generációknak megmutassa, Gyulán milyen hagyományai vannak a protestantizmusnak.

Az előző héten az emlékmű alapzatába elhelyeztek egy időkapszulát, az oszlopok mellett pedig el fognak helyezni egy táblát is. Az ezen olvasható QR-kód segítségével az érdeklődők az interneten részletes információkat olvashatnak azokról a magyar reformátorokról, akik Gyulán is tevékenykedtek. Az emlékmű a református templom mellett, a Petőfi tér északi, Újváros felőli oldalán található.

Az emlékmű átadását egy ökumenikus istentisztelet fogja megelőzni, az eseményen részt vesz a református és evangélikus püspök is.

 

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …