2024. április 16., kedd
FONTOS

Bővülő történelem címmel nyílt kiállítás a levéltárban

Kedden délután nyitották meg a Bővülő történelem című időszaki kiállítást Gyulán, a Békés Megyei Levéltár kiállítótermében. A tárlat anyagát az elmúlt 15 évben a levéltárnak ajándékozott nagy forrásértékű, személyes hagyatékokból válogatták össze.

 

A levéltár nagy szerepet játszik a város és a térség történetének megismerésében, hangsúlyozta megnyitó beszédében Kovács József. A jelenlegi kiállítás kiváló alkalom arra, hogy betekintést nyújtson a levéltári munka sokszínűségébe.

A tárlat anyagát tizenegy hagyatékból állították össze, a kiállított darabok között szerepelnek idősebb Halmos Béla és Enyedi G. Sándor tárgyai, iratai, amik betekintést nyújtanak a város közelmúltbeli történelmét meghatározó személyek életébe. Egy-egy hagyaték gondozása a levéltáros munka fontos része, mondta el Németh Csaba, aki a levéltár nyitvatartási ideje alatt tárlatvezetéseket fog tartani.
A kiállítás célja az is, hogy köszönetet mondjanak az adományozóknak. A megnyitón részt vett Király András egykori romániai oktatási államtitkár, aki az aradi Szabadság-szobor Egyesület elnökeként a Békés Megyei Levéltárral együttműködve gondozza Kovách Géza történész hagyatékát.

 

A mostani tárlat egy országos programsorozat része, amit az országos levéltár kezdeményezett egy évvel ezelőtt – mondta el M-Szabó Dorottya főlevéltáros. A Bővülő történelem vándorkiállításban tizenegy levéltár vesz részt országosan, melyek kiállított anyagaiból egy-egy plakát készül, ezek pedig részei lesznek az újabb tárlatoknak.

 

A megnyitón meglepetéssel is szolgált a Békés Megyei Levéltár. Erdész Ádám bemutatta a Kontor Judit által az intézménynek adományozott, a rendszerváltás időszakából származó irategyüttesét, aminek a feldolgozása a közeljövő fontos feladata lesz.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …