2024. április 26., péntek
FONTOS

Biztonságosabbá válik a koraszülött ellátás Békés megyében

Szombaton délután fúvószenekar kíséretében érkezett meg a várhoz az a mentőautó, amit a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára felajánlott adományokból vásárolták meg. Az elmúlt egy év során a támogatók között önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek is voltak.

A mentőautó a térség koraszülött gyermekeinek szakszerű ellátását fogja biztosítani. Becsei László főigazgató-főorvos elmondta, a Békés Megyei Központi Kórház a kezdetektől a kezdeményezés mellett állt, hiszen a gyulai tagintézményben működik az újszülött intenzív osztály, amelynek a munkáját fogja segíteni az autó.

A koraszülött mentőautó ügye az egész térséget megmozgatta. Görgényi Ernő polgármester szerint a sikerhez elsősorban az átláthatóan és jól működő alapítványra volt szükség, amit személyek munkája biztosított, mint a szervezetet működtető Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Fodor Zsuzsanna, valamint a kezdeményezést felkaroló Alt Norbert.

Kovács József országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett, a magyarság egyik fő feladata a népességfogyás megállítása, ennek érdekében pedig helyi szinten is mindent meg kell tenni. Magyarországon az újszülöttek 9%-a koraszülöttként látja meg a napvilágot, ezért a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, ami az ő ellátásukat biztonságosabbá teszi – mondta el Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár, aki Balog Zoltán miniszter üdvözletét is tolmácsolta.

Az átadóünnepség végén Kovács Péter plébános megáldotta az új mentőautót, amit később az érdeklődők belülről is megtekinthettek. Az alapítvány tovább folytatja a gyűjtést, hiszen a 30 millió forintból megvásárolt járművet korszerű eszközökkel kell felszerelni, valamint a fenntartása is magas költségekkel jár.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …