2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Gyula kirándul: a város kiállítóhelyeit népszerűsítik a környéken

A környező települések iskoláiba látogatva igyekszik megismertetni a gyermekekkel a gyulai kiállítóhelyeket – egyúttal felhívva a figyelmet a város értékeire – a várat, az Almásy-kastélyt, az Erkel emlékházat, a Ladics-házat és a Kohán Képtárt működtető nonprofit kft.

A kulturális cég munkatársai jó ideje azon törik a fejüket, hogyan lehetne olyan gyerekek számára bemutatni ezeket a több évszázados történelmi és kulturális kincseket őrző intézményeket, akik – egyelőre – nem tudnak Gyulára utazni.
Ezért is született meg a Gyula kirándul címet viselő kezdeményezés, melynek keretében, első körben kötegyáni, geszti, sarkadkeresztúri és lőkösházi általános iskolások fognak Cseresznyés Jánossal, Kovács Anettel, Kukla Ildikóval és Nagy Adriennel, illetve az általuk képviselt kiállítóterekkel találkozni.

 

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársaival alaphelyzetben a fentebb sorolt kiállítóhelyeken lehet összefutni. Most mégis veszik a fáradtságot, az Incze László által készített filmeket, az interaktív eszközöket, játékokat és ezernyi élményt kínáló történeteiket és ellátogatnak a nebulókhoz. A „történelmi fürdővárosként” vagy másként „kulturális ékszerdobozként” is jellemezhető frappáns megfogalmazások sokkal mélyebb és összetettebb jelentést hordoznak. Itt mindenki kötelességének érzi, hogy az értékek, hagyományok ápolása mellett minél többen ismerhessék meg közös történetünket, történelmünket és a jelesebb, néha tragikus, néha pedig felemelő pillanatokat „megélt” épületek meséit, legendáit, történeteit.

Cseresznyés János történészként a vár, Kovács Anett történészként az Erkel Emlékház és a Kohán Képtár, Nagy Adrienn néprajzos-muzeológusként az Almásy-kastély és a Ladics-ház, Kukla Ildikó pedig múzeumpedagógus rendezvényszervezőként a gyermek lelkek nagy ismerője, felelőse, szakavatott kalauza. Érdemeik elévülhetetlenek, hiszen nap, mint nap azért fáradoznak, hogy a Gyulára látogató turisták és természetesen a kiállítóhelyeket látogató helyiek minél gazdagabban, élményekkel telve térjenek haza.

A Gyula kirándul tematika megint csak elismerésre méltó, mert ilyen módon gyerekeknek fognak kvázi rendhagyó órákat tartani, de mint eddig is, most is az lesz az egyik elsődleges cél, hogy ne egyenes derékkal ülve feszengjenek a nebulók, hanem igenis merjenek bátran kérdezni, beszélgetni, történelmi eseményeket közösen értelmezni és elhelyezni. Az ismeretek bővítésének rendhagyó módja ez, már-már kulturális misszió.

Különösen azért is, mert az érintő-képernyőkhöz szokott ifjúságot kizárólag a legmagasabban képzett, elhivatott, a fent említettekhez hasonló szakemberek tudják maradandó ismereteket átadva megmozgatni.

A gyulai kiállítóhelyeket a térség iskoláiban bemutató „road-show” november 7-én, Kötegyánban indul, majd Geszt, Sarkadkeresztúr és Lőkösháza a célállomások. Valamennyi településen több tanórán is mesélnek Gyula értékeiről a szakemberek.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …