2024. július 20., szombat
FONTOS

Vádemelés Gyulán: hamis tízezresekkel fizetett

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat azzal a 20 éves kevermesi férfival szemben, aki 2016. decemberében 6 db hamis 10 000 forintos bankjegyet hozott forgalomba.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott – aki őrizetbe vételét megelőzően munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett – 2016. december 27. napját megelőző napokban 7 db 10 000 Ft címletű hamis bankjegyet szerzett meg egy ismeretlen személytől azért, hogy azokat kis értékű vásárlások során felváltsa. A vádlott tisztában volt azzal, hogy a bankjegyek nem eredetiek.

A digitális nyomtatóval készült bankjegyutánzatok megtévesztésre alkalmasak voltak, a méretük gyakorlatilag megegyezett a valódi bankjegyével, és annak színes képmását tartalmazták mindkét oldalon. Ugyanakkor a hamis bankjegyek papírja nem bankjegypapírból készült, és nem is tartalmazta a valódi bankjegypapírban elhelyezett biztonsági elemeket: a vízjelet, a hologram fóliát, a biztonsági szálat és a jelzőrostokat.

A valódi bankjegyeken éles kontúrral rendelkező mikroírás valamennyi hamisítványon olvashatatlan volt, a vízjelmező feletti rejtett képben mozgatás hatására nem tűnt fel az „MNB” felirat, illetőleg UV-fényben a valódi bankjegytől eltérő képet mutattak.

A vádlott 2016. december 27. napján egy deszki pizzériában 130.-Ft értékben kávét vásárolt, melyet az egyik hamis bankjeggyel fizetett ki. Másnap egy gyulai italboltban próbálkozott elsütni még egy hamis bankjegyet, de a felszolgáló kiszúrta, hogy hamis és nem fogadta el, ezért a vádlott a hamis bankjeggyel együtt sietve távozott a helyszínről. Ezt követően azonban két békéscsabai italboltban, egy kávézóban, és egy nagyáruházban, valamint a makói karácsonyi vásárban is hamis 10 000 forintosokkal fizetett.

A vádlott Klárafalván, egy sörözőben bukott le, ahol a felszolgáló észrevette, hogy a vádlott hamis pénzzel akar fizetni, ezért azonnal értesítette a rendőrséget.

A vádlott a nyolc különböző vásárlás alkalmával összesen 60 000 Ft értékben gazdagodott a megvásárolt áruk és a visszajáró pénz megszerzésével. A rendőrség a 7 db bankjegyutánzatot lefoglalta.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat pénzhamisítás bűntettével vádolja.

A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától és 60.000.-Ft erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Századik születésnapján köszöntötték Fülöp Elek Illést

  100. születésnapját töltötte a névnapján Fülöp Elek Illés, a gyulai  Adventista Szeretetotthon lakója. A …