2024. március 29., péntek
FONTOS

Dr Kiss Rigó László főpásztor válaszol

Az Egyházmegyei Hivatalhoz, a püspökhöz, a helynökökhöz postai, illetve elektronikus úton folyamatosan érkeznek vélemények, kérdések, ötletek, panaszok, olykor név nélkül. Rovatunkban az ezekből megszerkesztett kérdésekre ad választ a főpásztor.

Az utóbbi napokban többnyire olyan kérdések érkeznek az egyházmegye sajtóreferenséhez vagy hozzám, melyek feltevője már úgy tűnik, a választási kampányba akar bekapcsolódni.

L Az index.hu például az őcsényi eseményekkel összefüggésben kérdezi, hogy „egyházmegyéjükben vendégül látnak-e a magyar állam oltalma alatt álló gyermekeket”? Arról is érdeklődnek „hogy mi az önök egyházmegyéjének álláspontja az Őcsényben történtekkel kapcsolatban”?4

– Az Őcsényben történtekről csupán a sajtóból értesültem, mint sokan mások, nyilván a részletek és a körülmények ismerete nélkül véleményt sem tudok formálni, nem hogy ítéletet hozni. Az tény, hogy az egyházmegye korábban már számos esetben befogadott a magyar állam oltalma alatt álló gyerekeket. Viszont továbbra, is mint keresztény közösség kötelességünk a lehetőségek szerint segítséget, támogatást nyújtani minden, különböző okok miatt nehéz helyzetben lévő keresztény közösségnek. Ezt tettük sok minden más mellett többek között akkor is, amikor Szíriába egy katolikus közösségnek juttattuk el azt a több mint 10 millió forintos összeget, melyet nagyrészt a Toronyirány olvasói ajánlottak fel e célra. Évek óta ösztöndíjat adunk a Szegedi Tudományegyetemen tanuló nigé­riai, indiai hallgatóknak. A kö­zel­jövőben az evangéliumból fakadó szolidaritásból egy erdélyi közösség, Sikasszó templomát segítünk megépíteni, illetve India belsejében, a nagy kiterjedésű Jhabua Egyházmegyében, ahol már évekkel ezelőtt is építettünk egy kollégiumot, most ismét ezt tesszük a püspök kérésére elsősorban lányok számára, akik egyébként nem tudnának 20-30 km távolságból (kiépített utak, tömegközlekedés nincs) a katolikus iskolába járni. Ezúton is kérem olvasóinkat, a kedves híveket, hogy lehetősége szerint járuljon hozzá egyházmegyénk szolidaritásból fakadó e két projektjéhez. A sikasszói templomot 10 millió forinttal, az indiai katolikus kollégiumot 20 millió forint értékben szeretnénk támogatni. Ezekre a célokra adományt a Szeged-Csanádi Egyházmegye OTP-nél vezetett 11735005-26031527 számú bankszámlájára lehet átutalni „Szolidaritás” megjelöléssel.

L Érdekes kérdést tett fel e-mailben dr. N. P. a szegedi Híd utca sarkán lévő épülettel kapcsolatban, mely elég lehangoló állapotban van.

– Az épületet alig egy éve kapta tulajdonába az egyházmegye (kérés nélkül). Korábban állami, önkormányzati tulajdonban volt. Most számosan, elsősorban politikai indíttatásból az egyházmegyén kérik számon a használaton kívüli épület állapotát. Ahelyett, hogy hálával tekintenének az egyházmegyére, mely ismét átvesz egy romot, hogy azt felújítsa, és a szintén tarthatatlan állapotú épületben működő Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolát ott elhelyezze, egyúttal az intézmény fenntartását is átvállalva az egyetemtől.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …