2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Új tanév, új lehetőségek! – egyházmegyei tanévnyitó körkép

 

Megkezdődött a Gál Ferenc Főiskola első teljes gyulai tanéve

Szeptember 13-án tartották meg a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociálistudományi Karának tanévnyitóját Gyulán. A Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott intézmény kilenc hónappal ezelőtt vette át a megszűnés határán lévő gyulai egészségügyi képzést. Ebben a tanévben közel száz új hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Mindhárom szakon nappali képzés indul. – Gyulán közel negyedszázada indult el a felsőoktatási képzés – emlékeztetett az évnyitón Fodor Lajos, a gyulai egészségügyi kar dékánja.

Az 1993 óta több fenntartóval működő intézmény az elmúlt években komoly gondokkal küzdött, így kérdésessé vált az is, tudják-e folytatni a felkészült egészségügyi és szociális dolgozók képzését a városban. A Gál Ferenc Főiskola már korábban jelen volt Békés megyében, Szarvason a pedagógiai kart működtetik évek óta. Egészségügyi képzésre korábban nem volt lehetőség az intézmény keretein belül, azonban mindig keresték a lehetőséget, hogy a társadalom számára hasznos, a közösségek érdekeit szolgáló hallgatókat képezzenek – mondta el Kozma Gábor, a főiskola rektora. Ezért döntött úgy az intézmény vezetése, hogy átveszi a gyulai képzést. Ezzel nemcsak a megszűnéstől mentették meg a kart, de a tervek között szerepel új szakirányok indítása, és az infrastruktúra-fejlesztése is.

A tanévnyitón Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a felsőoktatás olyan értéke a városnak, amit nem szabad veszni hagyni. Éppen ezért a város vezetése örömmel fogadta, hogy a Gál Ferenc Főiskola lehetővé tette a képzés folytatását. Hangsúlyozta, a Szeged-Csanádi Egyházmegye – óvoda, általános iskola és gimná­zium fenntartójaként – már évtizedek óta jelen van a gyulai oktatásban, ez pedig biztosítékot jelent arra nézve, hogy az egészségügyi kart is jó pásztorként fogják irányítani.

Békési Szakképző Iskola – köszöntötték a 115. tanévet

Az utóbbi évek legnagyobb létszámával töltötte meg a szakképző intézmény ünneplőbe öltözött tanulóifjúsága a művelődési ház nagytermét. Nagy József esperes plébános Veni Sancte-szentmisén kérte a Szentlélek segítségét az új tanévre is, a mise végén pedig átadták Rác Szabó Krisztiánnak, az intézmény új hitoktatójának katekétikai megbízólevelét. Az új pedagógus olvasta fel a szülők imáját, míg Marton József igazgatóhelyettes a tanárok imáját ismertette.

Az esemény meghívottai közül Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, az iskola fenntartója köszöntötte a megjelenteket: „Nincs még egy olyan középiskola a megyében, amelynek tanévnyitóján rektor és dékánok ülnének! Az, hogy egyházi iskola vagyunk, az éppen a másokra való odafigyelésben, a segítségnyújtásban, a közös munkában jelentkezik. Miközben a közösség tagjai nincsenek magunkra hagyva, mindenkinek saját felelőssége, hogy éljen a kínálkozó lehetőségekkel.”

Szlota József igazgató tanévnyitó beszédében érintette az iskola történelmét, hogyan vált a kis két tantermes gazdasági ismétlő iskola olyan intézménnyé, amely válaszolni tud az idők kihívásaira: „Ezt bizonyítja, hogy míg 2015-ben 502 tanulója volt a békési iskolának, jelenleg már 553 diák tanulhat itt – ez egyedülálló teljesítmény a hasonló oktatási profilú intézmények körében. A szegedi Gál Ferenc Főiskola keretein belül olyan közösségben élhetünk, amely új feladatokkal, kihívásokkal, kapcsolatokkal és színvonalas együttműködéssel kecsegtet bennünket.”

Szentmisével és galambröptetéssel ünnepeltek a szegedi karolinások

Idén kettős jubileummal ünnepelték a tanévkezdést Szegeden: 145 esztendős a Boldogasszony Iskolanővérek által 25 éve működtetett szegedi iskola, a Karolina.

– Szegeden, a Karolina-közösségével a tanév kezdetét ünnepeljük. Hálás szívvel gondolunk az elődökre és Isten segítségét kérjük. Nem kis dolog, hogy csaknem 150 éve elindult itt valami Szegeden, aminek a történelem viharai miatt szünetelnie kellett egy ideig, s most már 25 éve újraindulhatott ez a kezdeményezés, amit az alapítónak, legvégső soron pedig a Teremtőnek köszönhetünk – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök. Prédikációjában a mindenkiben meglévő kettősségről beszélt: „Bizonyára minden tanárban felmerül olykor, hogy van-e értelme a munkájának. Ugyanígy a diákok is érezhetik, hogy a tanév elején még meglévő lendület alábbhagy a mindennapok során tapasztalt nehézségek és korlátok miatt. Ez jelen van mindannyiunkban, mert vannak jó terveink, gondolataink, elhatározásaink és döntéseink, de amikor elkezdjük ezeket megvalósítani, hamar megunjuk, belefáradunk. Ez az, amit mi keresztények, eredeti bűnnek nevezünk. Egy emberi állapot, amellyel születünk” – fogalmazott a püspök, hozzátéve, ezeken a nehézségeken segíthet keresztül a keresztény gondolkodásmód. Kiss-Rigó László hangsúlyozta, hogy a „… kereszténység nem pusztán egy értékes kultúra, művészet vagy tanítás, hanem egy másfajta gondolkodásmód, mentalitás és életfelfogás, amivel értelmesen haladhatunk előre életünk folyamán és így válhatunk az élet igazi győzteseivé.”

Az intézmény főigazgatója, Szegedi Ágnes köszönetet mondott Sonkodi Rita festőművésznek, aki az iskola névadóját és a rendalapító nővért, Friess M. Karolinát és Gerhardinger M. Teréziát ábrázoló festményeket készített számukra. A műveket a szentmise elején Kiss-Rigó László püspök áldotta meg. A misét követően az iskola jubileumi születésnapját szimbolizálva 145 galambot röptettek fel a Dóm téren.

Egyházmegyei hitoktatók tanévnyitó szakmai napja

Augusztus 25-én az orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthont a közös évindító alkalomnak. A tanév első programja közös imádsággal kezdődött, majd Bicsánszky József, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Serfőző Levente oktatási helynök arról beszélt, hogy a katekéta egyszerre tanítvány és mester, hiszen úgy tölti be szolgálatát, mint Krisztus tanítványa, aki figyeli és követi Mesterét. Tőle tanul, az Ő példájából merít erőt és reményt, Jézus a mestere a hitben. Szolgálata révén viszont neki is vannak tanítványai, akiket vezet és kísér. Ő az, aki a rábízottakat bevezeti az egyházba, felkészíti az Úrral való szentségi találkozásra. A tanítványok, akik ez esetben a diákok és a fiatalok sok esetben egyfajta mintaként, mesterként tekintenek rá.

Az évindító szakmai napnak a szakmaiságon túl a találkozás és a hivatásban való megerősítés is célja volt. A nap meghívott előadója Caimacan Klára, a békéscsabai Savio Szent Domonkos Általános Iskola igazgatónője volt, aki maga is katekéta. Előadásának címe: Új tanév! Új lehetőségek! A tapasztalt pedagógus hasznos gyakorlati szempontokkal és tanácsokkal látta el az egyházmegye katekétáit. A belső indíttatások mellett beszélt arról is, hogyan látnak minket kívülről. Hogyan látják a katekétát egy világi iskolában? Kiemelte: ne csak várjunk, elvárjunk, de katekétaként tegyük meg mi az első lépéseket, mikor egy új iskolába érkezünk. Ismerjük meg az iskola pedagógiai programját, házirendjét, munkatervét. A személyes kapcsolat, a szelíd, szeretetteljes kommunikáció új utakat képes megnyitni.

Mindezek szükségesek, hogy az együttműködés gyümölcsöző, a nevelői munka pedig eredményes és örömteli legyen. Arra hívta a katekétákat, hogy merjenek kapcsolatot építeni a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal és az igazgatókkal is, hiszen a nevelés az együttműködés növekedésével hatékonyabb.

A Veni Sancte szentmisét az orosházi Jézus Szíve-templomban Kiss-Rigó László püspök mutatta be, akivel együtt koncelebráltak a katekéták plébánosai és a környék papsága. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kateketikai munka csak személyes istenkapcsolatra építve lehetséges, hiszen a katekéták az egyik legfontosabb szolgálatot végzik az egyházban. A hitoktatói feladathoz pedig szükség van állandó imádságra, amely által Isten megszenteli azt a magvető munkát, melyet nap, mint nap végzünk.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …