2024. március 29., péntek
FONTOS

Határon túli hallgatókkal ünnepelték a magyar tudományt Szarvason

Reményik Sándor A göncöl szekerén című versét szavalta el Batka Dániel a Gál Ferenc Főiskola pedagógiai karán szerdán délután Szarvason, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett kétnapos konferencia megnyitóján.

Az Arany János és Kodály Zoltán munkásságát középpontba állító tudományos programsorozaton a főiskola négy határon túli magyar felsőoktatási intézmény, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem tanítóképző karának oktatóit és hallgatóit látta vendégül.

A szarvasi pedagógiai kart 2015-ben vette át a Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolája. A konferenciát megnyitó beszédében Kiss-Rigó László püspök arról beszélt, hogy a mai világban két irányú polarizációs folyamat zajlik. Az egyik az értéksemleges tömeggé válás, a másik pedig az értékteremtő közösségek felé mutat. Ez utóbbi pozitív folyamat, és a nagy elődök megismerése és tanulmányozása segítheti az értékmentő és értékteremtő munkát.

A konferencia nyitó-előadását Potápi Árpád államtitkár tartotta, aki az elmúlt évek nemzetpolitikai eredményeit foglalta össze. Kiemelte, a konferencia céljai és időpontja is egybeesik a kormány által bevezetett magyar szórvány napjának törekvéseivel.

A nyitóelőadás után a vendég intézmények bemutatkozása következett. A kétnapos, szakmai és közösségépítő programokban bővelkedő konferenciára a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző karról, a Partiumi Keresztény Egyetemről, a felvidéki Selye János Egyetemről és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláról érkeztek határon túli vendégek.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …