2024. április 19., péntek
FONTOS

Az elmúlt évek legnagyobb gyakorlatát rendezték a Gyulahúsnál

A Gyulahús Béke sugárúti épületének tárgyalójában a vezetők tanácskozásával kezdődött a keddi gyakorlat. Itt az érintettek átbeszélték a legfontosabb teendőket, majd a polgármesteri hivatalban működő, irányító törzshöz látogattak. Itt a szervezet működéséről, gyakorlati feladatairól esett szó.

A program fontos feladata, hogy az abban résztvevők jobban összecsiszolódjanak, ennek részeként nagy hangsúlyt kapott a lakosság megfelelő tájékoztatása az ilyenkor szükséges teendőkkel kapcsolatban.

A következő felvételek már a gyakorlati feladatok megoldása közben készültek a Gyulahús Kétegyházi úti telephelyén.

A hűtőgépház melletti, elöregedő meleg gázvezeték problémája miatt ammónia szivárgott a levegőbe. Az ammóniaérzékelő rendszer lekapcsolta a gépházat, és elindította a vészszellőző ventillátorokat.

A kiérkező tűzoltás vezetőt tájékoztatták a kialakult helyzetről, valamit arról, hogy a munkálatok közben két ember megsérült. A hűtő gépészek önmentő ruhákba öltöztek, a légzős készülékeket használatba vették, és elvégezték az ilyenkor szükséges lezárásokat.

A tűzoltók az ammónia lekötésével a felhő kialakulásának, és üzemen kívül terjedésének megakadályozásán dolgoztak, illetve részt vettek a sérültek mentésében, akiket a gyulai mentők láttak el. A gyakorlat nem ért véget a Gyulahús telephelyén. Az összehangolt munka ellenére a levegőbe nagy mennyiségű ammónia áramlott ki, amely az emberi életre veszélyes, ezért a műszaki mentés vezetője elrendelte a környező intézmények és a lakosság tájékoztatását, melyben nagy szerep jutott a rendőrségnek.

A feltételezés szerint a kiáramló ammónia koncentrációja magas volt, a szél az ammónia felhőt a Segítő Kezek Idősek Otthona felé sodorta.

A helyszínen a Katasztrófavédelmi Mobil Laboratórium állománya folyamatosan mérte a gáz koncentrációját, az épület lakóit a falak között biztonságba helyezték, vagyis az ablakok, ajtók lezárásával megakadályozták, hogy bejusson az ammónia.
A több órás gyakorlatot a résztvevők sikeresnek értékelték.

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …