2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Rekordokat dönt a tizedik mézes fesztivál

Méhészekből álló zsűri bírálta az Év méze versenyre beérkezett mintákat pénteken az Esze Tamás utcai Civil házban.

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválhoz kapcsolódó megmérettetésen nyolc kategóriában választanak győztest, a szakértők fajtánként külön munkacsoportban értékelték a mézeket. A tizenöt fős zsűri több szempontot figyelembe értékelte a beküldött mintákat. A jó méz legfőbb kritériumai az íz, a termelési tisztaság, valamint a felvételen látható műszerrel mért víztartalom.

Eddig 260 minta volt a legtöbb, melyet beneveztek a gyulai versenyre, az idei 352 ezért nagy előrelépést jelent. Mindez a kedd délelőtti, városházi sajtótájékoztatón hangzott el, ahol a december 8. és 10. közötti programról esett szó. A rendezvény szinte évről-évre elismertebb és látogatottabb lett. A szerény kezdeteken túllépve a gyulai fesztivált ma már az ország hasonló eseményeinek a legjelesebbjei közé sorolják.

 

Fontos a méz- és mézeskalács-fesztivál Gyula számára – hangsúlyozta Kónya István alpolgármester, aki emlékeztetett, az önkormányzat öt éves együttműködési megállapodást kötött a szervezőkkel, és minden évben anyagilag is segíti a sikeres lebonyolítást.

 

A fesztivál december 8-án, pénteken kezdődik, ekkor a lovagrendek és a mézkirálynő fáklyás felvonulása ígérkezik a leglátványosabbnak. Szombaton kezdődik a vásár a sportcsarnokban, itt hirdetik ki a az év kiváló magyar méze verseny legjobbjait. A vasárnap a családi és gyermekprogramokról szól majd.

 

Nézze meg ezt is:

Hét művészeti iskola tanárai és diákjai léptek a színpadra

Negyedik alkalommal rendezte meg a Gyulai Tankerületi Központ és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola …