2020. április 4., szombat
FONTOS

Építészeti különdíjat kapott az Almásy kastély

A Budapesti Építész Kamara különdíját kapta a gyulai Almásy kastély látogatóközpont létrehozásáért a pályázó, a tervező és a kivitelező, vagyis a gyulai önkormányzat, a Földes és Társai Építésziroda Kft., valamint a Modinvest Kft.

Az indoklásban az áll: “Mivel az eredeti kastélyberendezésből itt sem maradt meg egy rozsdás vasszög sem” – írja a Pályázó – az 1950-es években csecsemőotthonná átalakított, a továbbiakban is hányatott, szinte megpecsételt sorsú gyulai Harruckern– Wenckheim–Almásy-kastélyt az utolsó pillanatban mentették meg az enyészettől.

Más kastélyokkal ellentétben, a gyulai kastélynak már a fejlesztési program kidolgozásakor is megvolt az az előnye, hogy az egykori kastélypark területén a Gyulai Várfürdő működik, amelynek köszönhetően Gyula a térség turisztikai központjává vált.

A végleges kutatási eredmények alapján jellemzően az Almásyak építkezéseinek korszaka köszön vissza a legmodernebb anyagok és technológia alkalmazásával végrehajtott műszaki helyreállítás után, a XXI. századi látogatóközpont funkciót kapó ujjá született kastélyban. A látogatókat audio guide, ill. a saját okostelefonjukra letölthető alkalmazás vezeti végig a kastélyban.

A kastély közkinccsé vált, parkjával együtt mindenki számára nyitva álló kulturális és közösségi térként szolgálja a város vonzerejének növelését, valamint a vendégek és a helyi polgárok igényeit, nemcsak kenyeret adva az itt élőknek, de egyúttal szebbé, élhetőbbé is téve Gyulát.”

Nézze meg ezt is:

Online ad útmutatást a NAV az szja-bevallási tervezet módosításához

Közel két hete elérhető az szja-bevallási tervezet a webes felületen – tájékoztatott a Nemzeti Adó- …