2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Állandó kiállítást kapott Gyula díszpolgára

Lajos Ferenc azon kevés emberek közzé tartozott, akik igazi szellemi nagyságok voltak: hangzott el a festő-és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállításon. A művelődési ház emeletén Gyula díszpolgáráról egy termet is elneveztek, ahol állandó tárlaton tekinthetőek meg művei.

 

Beszterczey Attila szavalatával kezdődött Lajos Ferenc grafikai kiállításának megnyitója a művelődési házban. Bár a művész nem Gyulán született számos kötődése volt a városhoz, több helyi művésszel ápolt szoros barátságot, sokat tanult József Dezsőtől, és számos területről merített művészetében, többek között a keleti stílusú rajzművészet is nagy hatással volt rá.

 

Pocsay Gábor a rendszerváltás utáni első polgármester úgy fogalmazott, ha visszaemlékezünk életünkre nincs tíz olyan ember, aki igazi szellemi nagyság volt, Lajos Ferenc ilyen volt az ő életében.

 

Dombi Ildikó az Erkel Ferenc kulturális központ ügyvezetőjének nem ez volt az első találkozása a művésszel hiszen az Almásy kastélyban már meglehetett tekinteni jó néhány alkotását, amelyek sokak számára nyújtottak maradandó élményt. A tárlatot megnyitó Szilágyi András kiemelte, a művész alkotásait a néphagyományokon és mitológiai látomásokon keresztül, a magyarság önkifejlődésének útját mutatta.

 

A kiállítás megnyitó részeként Lajos Ferencről a művelődési központ első emeletén egy termet is elneveztek, így állítva maradandó emléket a grafikusművésznek, ami már régi adóssága volt Gyulának.

 

Lajos Ferenc állandó kiállításán 20 képet láthatnak az érdeklődök, amely a művelődési ház nyitvatartási idejében díjtalanul megtekinthető.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …