2024. március 29., péntek
FONTOS

Megújul a gyulai ferences romkert

A rekonstrukciós munkák mellett régészeti ásatásokat is végeztek

 

A közelmúltban megkezdődtek, mostanra pedig a célegyenesbe értek a munkálatok Gyulán, az Epreskert utcai romkertben. Ez a családi házak közé ékelt terület azért különleges, mert megmutat egy kisebb részletet a XV. században létrejött ferences rendházból. Maróti János macsói bán a XV. század első éveiben kért engedélyt VII. Ince pápától ferences rendi kolostor alapítására. Ezt ugyan megkapta, de a kolostor csak később épült meg. A pápa 1410-ben telepített ferences szerzeteseket a gyulai uradalomba. Templomuk és rendházuk 1420-tól működött.

A templom a maga korában egyedinek és nagynak számított, egy 1535-ös feljegyzés szerint a templomhoz tartozó rendházban huszonhárman éltek.

A térséget 1566-ban dúlta fel a török, mely a vár elfoglalásával és a kolostor feldúlásával a ferencesek működésére is pontot tett. Az egykor impozáns épületegyüttes pusztulásnak indult, és később már sohasem érte el egykori fényét. A romokat először Implom József tárta fel 1931-ig, a 60-as években történt ugyan egy érdemi rekonstrukció, de a terület beépítettsége miatt – előbb szőlőskertek, majd lakóházak épültek itt – az együttest teljesen feltárni sohasem sikerült.

A városi képviselő-testület nemrég 5 millió forintot szavazott meg arra, hogy elvégezzék a legszükségesebb munkálatokat, és tájékoztató táblák elhelyezésével látogatóbarátabbá tegyék a különleges helyet, mely az elmúlt időszakban kissé elhanyagolttá vált.

A rekonstrukciós munkák mellett régészeti ásatásokat is végeztek. Ez a terület azért különösen érdekes, mert itt temették el a két, utolsó Hunyadi-leszármazottat, Corvin János feleségét, Frangepán Beatrixot és leányukat, Erzsébetet. A sírt ugyan – feltehetően a török korban – kifosztották, a csontok szétszóródtak, de a legutóbbi munkálatok során mégis találtak két emberi csontdarabot. Ezeket antropológiai vizsgálatnak vetik alá, de az igazán érdekes az, hogy a sírhely eredeti, középkori alapjainak a vizsgálata során kiderült, a templomban egy harmadik személyt is eltemettek, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre semmilyen feljegyzés nem került elő, ráadásul a sírhely magánterületen helyezkedik el, így azt nem tudják vizsgálni.

A régészeti és rekonstrukciós munkálatok legfőbb célja, hogy a romkertet bevonják a város turisztikai életébe.

Nézze meg ezt is:

Mucsi Zoltán és Kerekes Éva mutatta be az Elemet Gyulán

Az Elem című drámát mutatták be a napokban a Gyulai Várszínház kamaratermében. A Kerekes Éva …