2024. március 28., csütörtök
FONTOS

A reformáció örökségérôl – ôszintén

2017. október 19-én a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében került sor a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett tudományos tanácskozásra. A szimpózium célja az volt, hogy a különböző felekezetekből érkező előadók a lehető legtöbb szempontból megvilágítsák a reformáció örökségét. 500 év elmúltával az egyes egyházakban különbözőképpen csapódik le ez az örökség, mások azok a pozíciók, ahonnan az egység helyreállítására szolgáló párbeszéd elindulhat.

A konferenciát Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora köszöntötte, sorra véve azokat az ökumenikus kezdeményezéseket, amelyeknek a főiskola adott helyet, és amelyek segítették a felekezetek együttműködését. A megnyitó beszéd Kiss-Rigó László püspök részéről hangzott el, kiemelve és személyes hangú példákkal illusztrálva az együttműködés fontosságát. A püspök kihangsúlyozta, hogy katolikus részről nem ünnepelnek, de emlékeznek, hiszen közösen megtett 500 év van a hátunk mögött.

A tudományos előadások sorát Fekete Károly református püspök nyitotta meg, aki gyakorlati teológus lévén a felekezeteket összekötő és elválasztó liturgiai örökségről beszélt, szisztematikusan elemezve azt, hogy milyen helyzetben áll a kortárs református istentisztelet. Majd Benyik György katolikus teológus a biblikus tudomány oldaláról vizsgálta a felekezetek közötti különbségeket, megvilágítva mind a bibliafordítás, mind pedig a bibliamagyarázat közötti mély szakadékot. A délelőtti blokkot Kránitz Mihály professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teológiai Karának dékánja zárta, aki az ökumené kérdéseivel foglalkozó katolikus teológusként az intézményi rendszerben fennálló differenciákat tekintette át.

Délután még három előadás egészítette ki a konferenciát. Sorrendben Gonda László, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, Cserháti Sándor evangélikus teológus, és Czagány Gábor református teológus beszéltek a misszió, a valláselmélet és a szentségtan oldaláról. Ezek az előadások kiteljesítették a képet, amely már a délelőtti szekcióban is kibontakozott.

A szimpózium közel száz részvevője számára egy teljes és objektív körkép bontakozhatott ki az ökumenikus párbeszéd jelenlegi helyzetéről. Olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel gyarapodhattak a részvevők, amik segíthetnek abban, hogy a hétköznapok során bátrabban és őszintébben folytatódhasson a kommunikáció.

A Gál Ferenc Főiskola a későbbiek­ben is helyszínéül szolgálhat az ökumenikus párbeszédnek. A konferencia utáni érdeklődés megerősítette azt a szándékot, hogy a főiskola negyedéves rendszerességgel nyitott előadásokat hirdessen meg a felekezetközi párbeszédet érintő más témákról is.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …