2024. április 19., péntek
FONTOS

Megújuló intézmények a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Békésszentandrás – Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda
A 2015-ös évben felújított kilenc egyházi fenntartású intézmény után újabb hét energetikai korszerűsítése fejeződik be ez év végére. Emellett nyolc, elsősorban kistelepüléseken működő, szintén egyházmegyei fenntartású óvoda újulhatott meg pályázati források felhasználásával.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-5.2.3-16-2016-00007 és a KEHOP 5.2.3-16-2016-00032) pályázatainak keretében 180 millió és 270 millió forint támogatás segíti azoknak a projektnek a megvalósulását, amelyek a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában lévő intézmények energetikai felújítását célozták meg. A 100 százalékos támogatású, mintegy 450 millió forintos összköltségű beruházások elsősorban a köznevelési és szociális intézmények épület­energetikai felújítását szolgálják:

1. Békésszentandrás – Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda

2. Gerendás – Szent Erzsébet Szeretetotthon IV. telephelye

3. Gyula – Karácsonyi János Katolikus Gimnázium

4. Makó – Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda (6900 Makó, Tulipán utca 40/b)

5. Mezőtúr – Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda

6. Pusztaföldvár – Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda

7. Szeged – Fénysugár Katolikus Óvoda

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyerme­keink, unokáink nemzedékeinek fenntartható energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözve a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, kiemelt hangsúlyt fektetve az egyházak épületenergetikai fejlesztéseire, azon belül pedig a megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségére.

Jelen konstrukció hozzájárul az épületek energiatakarékosságához, hatékonyságához és a megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához. A vissza nem térítendő támogatással megvalósuló fejlesztések eredményeképpen korszerűsített épületekben az üzemeltetés hatékonyabbá válik, miközben a fenntartási költségek csökkennek. Mindemellett az is lényeges, hogy a projektben részt vevő intézményekbe járó gyerekek korunk minőségi elvárásainak megfelelő létesítményben tanulhatnak.

A Területi Operatív Programnak (TOP-1.4.1-15-BS1-2016) köszönhetően, mintegy 400 millió forint összköltséggel nyolc egyházi fenntartású – elsősorban kistelepüléseken lévő – óvoda újul meg Bács-Kiskun és Békés megyékben:

1. Battonya – Fő úti Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda

2.            Gerendás – Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda

3.            Gyula – Boldog Apor Vilmos Óvoda

4.            Harkakötöny – Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda

5.            Hunya – Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda

6.            Kétsoprony – Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodai telephelye

7.            Kömpöc – Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda

8.            Pusztaföldvár – Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda telephelyei

A konstrukció keretében, az egyedi igényeknek megfelelő, épületenergetikai korszerűsítés, tetőfelújítás, nyílászárócsere, padlóburkolat csere történik, valamint konyha­technológiai, informatikai és óvodai fejlesztő játékok beszerzése valósul meg. A fejlesztés eredményeként az egyházmegye fenntartásában lévő óvodákba járó gyermekek immár korszerű, komfortos, a magas elvárásoknak is megfelelő intézménybe járhatnak.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …